open-navfaktor-logo
search
Tematska sjednica
Katica: Sigurnost je zadovoljavajuća, ne odustajemo od helikopterske jedinice
Admir Katica, ministar MUP-a Kantona Sarajevo, na današnjoj četvrtoj tematskoj sjednici Skupštine KS, na kojoj se, prema prijedlogu zastupnice Bibije Kerle, razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u KS, kazao je kako je ona zadovoljavajuća. 
28.04.2021. u 13:06
get url
text

Prema njegovim riječima, kompletan rad MUP-a, odnosno Uprave policije, obilježen je i omeđen sa dva nova fakta koja imamo na području KS - jedan je migrantska kriza, a drugi pandemija sa kojom smo se svi suočili.

- Sa aspekta migrantske krize, imali smo nerede u migrantskom kampu Blažuj i tada smo konstatovali koliko je to remetilački sigurnosni faktor na području KS, s obzirom na to da smo na jednom mjestu imali oko 3.500 migranata. Mi smo na neki način u svojim aktivnostima i proaktivnom komunikacijom sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Službom za poslove sa strancima, IOM-om, združeno radili na tome da otupimo oštricu migrantske krize i mi smo to u dobroj mjeri i uspjeli – istakao je.

VEZANI TEKST - Na inicijativu Bibije Kerle: Skupština će raspravljati o sigurnosti građana KS, Katica treba dostaviti informacije

Katica je istakao kako je pandemija koronavirusa na području KS za posljedicu imala veliku zauzetost kadra MUP-a, kojeg, kako je kazao, svakako nedostaje, poslovima koji se odnose na implementaciju epidemioloških mjera koje se provode na području KS.

- Ovo su dva fakta koja su u velikoj mjeri utjecala na rad Uprave policije i moram reći da je objektivno stanje sigurnosti na području KS zadovoljavajuće - kazao je Katica.

Što se tiče krivičnih djela razbojništvo i teška krađa na naročito drzak način, koja su jedan od najvećih problema na koje se građani žale, ministar je istakao da je u tom slučaju na neki način zatajio sistem.

- Mi u ovoj oblasti imamo veliki problem što imamo ljude koji izvrše ovo krivično djelo, bivaju otkriveni i predati tužilaštvu dalje u sudski ili neki drugi postupak, a onda mi imamo problem da su za tri ili četiri dana ponovo ti ljudi na cesti i ponovo vrše ta krivična djela. Sedamdeset posto izvršilaca krivičnih djela ove prirode su povratnici u ovoj vrsti krivičnih djela. Sistem je na neki način zatajio, barem što se tiče sudskog procesuiranja i dijela iz aspekta izvršenja krivičnih sankcija, koje bi trebalo da znači resocijalizaciju delinkvenata, odnosno njihovo vraćanje u društvo kao građana koji doprinose pozitivnom razvoju društva – kazao je Katica.

Ministar je istakao da je, kada je stupio na dužnost, sebi postavio šest pravaca u kojima će djelovati. Prvi je, kako je kazao, prijem novih policijskih službenika u MUP, zatim moderna policijska oprema, proaktivan odnos u umanjenju posljedica migrantske krize, rad na uspostavi videonadzora na području cijelog KS, izgradnja nove zgrade MUP-a KS.

- Na kraju moram napomenuti da smo nastavili sa projektom uspostave helikopterske jedinice MUP-a KS i mi radimo na tom projektu – istakao je Katica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.