open-navfaktor-logo
search
Prva transverzala
Krajem januara raspisivanje tendera za tunel "Kobilja Glava"
Na koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, razgovarano je o aktivnostima koje su urađene na šest građevinskih cjelina na Prvoj transverzali.
23.12.2020. u 16:43
get url
text

Kako je navedeno, one su definisane na prošlom sastanku, na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, s ciljem lakšeg planiranja, realiziranja i praćenja svih faza gradnje ove izuzetno značajne saobraćajnice.

Ministar saobraćaja Adi Kalem, je podsjetio da je riječ o kružnoj raskrsnica kod Američke ambasade, dionici od raskrsnice Tešanjske sa ulicom Halida Kajtaza, dionici od ulice Braće Begić do budućeg rotora na Šipu, "Grand" nadvožnjaku, tunelu "Kobilja Glava" i dionici od izlaza iz tunela "Kobilja Glava" do Jošaničke petlje u Vogošći.

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač kazao je da je Vlada Federacije BiH odobrila novac za izgradnju gradskog autoputa. Zbog ove odluke tražio je od Federalne direkcije za ceste da se u prioritet stavi projektovanje brze ceste od Pofalića do tunela na Ciglanama, do spoja sa Prvom transverzalom u Velešićima. Na taj način bi, po riječima direktora, bilo mnogo lakše definisati u kojem pravcu prema Velešićima je najbolje implementirati ovu dionicu Prve transverzale.

Što se tiče građevinske cjeline - "Grand" nadvožnjaka, projekt menadžer Satko Filipović, rekao je da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo radi izmjenu elaborata koji će biti brzo završen, a rješavaju se imovinsko – pravni odnosi sa Željeznicama Federacije BiH.

Filipović je predložio da se Federalnoj direkciji za ceste uputi zahtjev za još jednu procjenu vrijednosti dionice prema Vogošći, kako bi tačno znali koliko je novca potrebno osigurati za izradu glavne projektne dokumentacije, dok je projektni zadatak za ovu dionicu kompletiran.

Za narednu sjednicu Vlade Kantona Sarajevo ministar Kalem je najavio da će pripremiti materijal za formiranje Radne grupe koja će svakog petnaestog u mjesecu informisati resornog ministra o svim aktivnostima koje se realiziraju na dionici Prve transverzale.

- Neophodno je da svako iz svog dijela za koji je nadležan i zadužen prezentira informacije, kako se ne bi procesi dodatno usporavali. Za tunel "Kobilja Glava", koji će se spajati sa cestom M-18, završena evaluacija i pretkvalifikacija, nakon čega slijedi "no objection" ili faza bez prigovora koju donosi EBRD - istakao je ministar Kalem.

Radi se evaluacija ponuda čime će se steći uvjeti za raspisivanje tendera početkom 2021. godine, kako bi se u martu već uveli izvođači radova. Još jednom je naglašeno kako je rok za izgradnju ovog tunela dvije godine, navodi se u saopćenju Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.