open-navfaktor-logo
search
Podrška
Leonardo DiCaprio donirao 10 miliona dolara Ukrajini, baka mu je iz Odese
Leonardo DiCaprio je donirao 10 miliona dolara za podršku Ukrajini, zemlji za koju je lično duboko vezan jer je glumčeva baka po majci Helene Indenbirken rođena u Odesi kao Jelena Stepanovna Smirnova.
08.03.2022. u 11:58
get url
text

Odande je 1917. s roditeljima emigrirala u Njemačku, gdje je rođena DiCapriova majka, koja je snažno utjecala na njegov odgoj, što je glumac istakao u više intervjua, objavio je njemački rtl exclusiv.

No DiCaprio je bio vrlo blizak i s bakom, koja mu je od samih glumačkih početaka bila podrška u karijeri. Helene Indenbirken, koja je umrla 2008. u dobi od 93 godine, gotovo do kraja života pojavljivala se sa svojim unukom i kćerkama na premijerama njegovih filmova.

Informaciju o tome da je za podršku Ukrajini izdvojio čak 10 miliona dolara glumac nije planirao objaviti. Prenijela ju je međunarodna Višegradska fondacija, projekt Višegradske grupe čiji je cilj finansijski podupirati međunarodne inicijative.

Glumac i producent, koji je za Oscara nominiran šest puta, a tu je nagradu i dobio za ulogu u filmu "Revenant" Alejandra Gonzaleza Inarritua, već godinama u rubrici "profesija" piše – glumac i ekolog.

DiCaprio je već odavno uključen u inicijative posvećene borbi protiv klimatske katastrofe. Godine 1998. je, kao 25-godišnjak, sa svojom porodicom osnovao Fondaciju Leonardo DiCaprio koja podupire "održivi razvoj širom svijeta".

Brojni su poznati glumci i redatelji izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom, a mnogi su prionuli prikupljanju novca za konkretnu pomoć stanovništvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.