open-navfaktor-logo
search
Dugo očekivani govor
Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah pohvalio "slavnu operaciju" koju je Hamas izveo u Izraelu
Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah pohvalio je "slavnu operaciju" koju je Hamas izveo u Izraelu tokom dugo očekivanog govora u petak, javlja The Guardian, a prenosi Belga.
03.11.2023. u 15:25
get url
text

Vođa libanske militantne grupe obratio se svojim sljedbenicima u petak u svojim prvim javnim komentarima od izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Nasrallah je rekao da je napad Hamasa razotkrio "krhkost i potpunu krhkost Izraela", koji je "krhkiji od paukove mreže", prenosi The Guardian.

- Ova veličanstvena, seizmička operacija izazvala je potres u sigurnosnom, vojnom, političkom, diplomatskom, pa čak i psihološkom smislu - rekao je.

- To će imati duboke strateške reperkusije - dodao je.

Nasrallah je rekao da je izraelsko bombardovanje Gaze otkrilo njegovu "nemoć i glupost", gađajući džamije i crkve dok je svijet stajao po strani i gledao.

Izrael i Hezbollah razmijenili su artiljerijsku i raketnu vatru duž granice između Libana i Izraela, što je izazvalo bojazan da bi to područje moglo postati još jedan front u sukobu.

Nasrallahov govor bio je dugo očekivan jer se očekivalo da će ukazati da li će Hezbollah eskalirati borbe.

Pošto je Nasrallah prekinuo šutnju o ratu, izraelska vojska je u petak rekla da je u "vrlo visokoj pripravnosti" na granici s Libanom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.