open-navfaktor-logo
search
Nakon nagodbe
Mikiju i Sreti Pajiću 10 i po godina zatvora za krađe vozila, dužni platiti 102.000 KM
Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje, izrekao je presudu kojom su Miroslav Pajić (1988), zvani Miki, te Sreto Pajić (1991), zvani Srećko, proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 10 i po godina zatvora. 
22.09.2023. u 11:07
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon što je izručen u BiH: Određen pritvor Sreti Pajiću zbog opasnosti od bjekstva

Pajići su proglašeni krivima za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, teška krađa, iznuda, te druga krivična djela vezana za organizovanu krađu vozila. 

Sud je Miroslavu Pajiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, i to u periodu od 27. maja 2017. do 27. novembra iste godine, kao i od 3. jula 2018. do 30. decembra 2019.

Kao sporednu kazanu, Sud je optuženom Miroslavu Pajiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 40.000 KM, koju je dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude.

Sud je Sreti Pajiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci, u koju se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i
ekstradicionom pritvoru, i to od 27. februara 2017. do 23. augusta iste godine, te u periodu od 1. aprila 2022. pa nadalje.

Kao sporednu, Sud je Sreti Pajiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 32.000 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude.

Istovremeno se od njih dvojice oduzima imovinska korist pribavljena ikrivičnim djelima, i to od Miroslava Pajića novčani iznos od 20.000 KM, a od Srete Pajića 15.000 KM.

Nadalje, Sud je donio rješenje kojim je optuženom Miroslavu Pajiću produžena mjera zabrane putovanja, a istim rješenjem Sreti Pajiću je ukinuta mjera pritvora i istovremeno izrečena mjera zabrane putovanja. Sreti Pajiću je ukinuta mjera zabrane sastajanja s određenim
osobama.

VEZANI TEKST - U krađe vozila išli autom Čupine supruge, višak dijelova palili i bacali po Sokocu

Optuženi su upozoreni da im Sud može odrediti pritvor ukoliko prekrše neku od izrečenih mjera zabrane. Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba ili do njihovog upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Miroslav i Sreto Pajić optuženi su u okviru predmeta Danilo Cicović i dr. poznatiji kao "Volan". 

Oni su krajem maja postigli nagodbu sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, te potpisali sporazum o priznanju krivnje, koji je Sud jučer prihvatio. 

Oni su priznali svoje učestvovanje u krađama motornih vozila, najvećim dijelom u iznudi novca za njihov povratak i ostalim nezakonitim radnjama.

Iz Tužilaštva BiH ranije je rečeno da su predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću u okviru organizovane grupe koja je činila krivična djela.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja odrekli su se prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je temeljem sporazuma izrekao Sud BiH.

Inače, već ranije je određeni broj optuženih u predmetu "Volan" sporazumno priznao krivicu, a protiv dijela optuženih sudski postupak je i dalje u toku pred Sudom BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.