open-navfaktor-logo
search
Dvojica uhapšenih
MUP BPK rasvijetlio krađe: Uhvaćen i kradljivac bisti s groblja
Po riječima šefa Odsjeka za opći kriminal Uprave policije MUP-a BPK Goražde Edvarda Ratkovića, izvršioci ovih krivičnih djela odranije su poznati policiji i skloni su izvršenju krivičnih djela
11.06.2019. u 17:57
get url
text

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, zahvaljujući uspješnoj saradnji s kolegama s područja Sarajevskog kantona i Policijske uprave Istočno Sarajevo, uspjeli su riješiti pet krivičnih dijela krađe i teške krađe.

Šef Ureda komesara policije MUP-a BPK Goražde Emko Rizvanović naglašava da su krivična djela registrovana u proteklih deset dana na području grada Goražde i općine Pale u FBiH te da su ih počinila lica koja nisu s područja BPK Goražde.

- Krađa je izvršena u četiri stambena objekta i gradskom groblju u općini Pale FBiH, a operativnim radom na terenu policijski službenici Uprave policije MUP-a BPK Goražde indicirali su dva lica kao moguće počinioce, koji su nakon kriminalističke obrade u potpunosti priznali izvršenje ovih krivičnih djela. Radi se o K.M. (1988.) s teritorije opštine Pale (RS) i A.B (1992.) iz Sarajeva za kojima je raspisana i operativna potraga – kazao je Rizvanović.

Pojasnio je da su na osnovu raspisane operativne potrage, policijski službenici Policijske stanice Pale i policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili slobode osumnjčene i predali ih policijskim službenicima Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Po riječima šefa Odsjeka za opći kriminal Uprave policije MUP-a BPK Goražde Edvarda Ratkovića, izvršioci ovih krivičnih djela odranije su poznati policiji i skloni su izvršenju krivičnih djela.

- Prilikom kriminalističke obrade oni su u potpunosti priznali izvršenje krivičnih djela i kod njih je pronađen dio ukradenih predmeta koji potiču iz stambenih objekata na kojima ne pričinjena i znatna materijalna šteta. Što se tiče otuđenja bisti sa groblja u Prači, radi se o pet bronzanih bista sa likovima jedne porodice čiji su članovi sahranjeni u tom groblju i dvije bronzane ploče koje su takođe otuđene sa tih nadgrobnih spomenika - naveo je Ratković.

Nakon kriminalističke obrade i prikupljenih materijalnih dokaza, protiv navedenih lica Kantonalnom tužilaštvu Goražde bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teške krađe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.