open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Njemačka zbog povećanja broja oboljelih pooštrava mjere
U gradu Heide, u njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, ponovno će se poduzeti mjere za ograničavanje društvenog života zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom.
30.07.2020. u 20:03
get url
text

Guverner okruga Dithmarschen Stefan Mohrdieck rekao je da se u toj regiji, gdje živi oko 133 hiljade ljudi, broj novih slučajeva u posljednje vrijeme povećao na 44. Iz tog razloga, Mohrdieck je izjavio da će mjere biti pooštrene kako bi se spriječilo širenje virusa u gradu Heide, gdje je uočeno povećanje broja zaraženih. 

U tom kontekstu, rekao je da će se od subote na javnim prostorima uvesti ograničenje kontakta i moći će se okupiti maksimalno dvije osobe iz različitih domaćinstava. Mohrdieck je pojasnio i da će na tržnicama biti obavezno nošenje maski, a u radnjama će biti ograničen broj kupaca.

Lokalni mediji navode da su uzrok povećanja broja zaraženih građani koji su se vratili s odmora, a kod kojih je utvrđeno prisustvo koronavirusa. Vlasti Berlina su donijele odluku da će od 10. augusta u školama biti obavezno nošenje maski. Berlinska državna ministrica obrazovanja Sandra Scheeres izjavila je da će se ova mjera primjenjivati na hodnicima, zajedničkim prostorima i toaletima, te navela da neće biti obavezno nošenje maski u učionicama i školskim dvorištima tokom nastave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.