open-navfaktor-logo
search
Ilijaš
Otvoren prvi bh. pogon za obradu pilećih nogica
Ensar Perčo iz Tešnja postaje kineski heroj
16.05.2019. u 15:57
get url
text

Otvoren je prvi bh. pogon za obradu pilećih nogica društvenog biznisa Axis doo, osnovan zajedničkom investicijom Fondacije Mozaik i australijskog partnera Standard & Partners Ltd.

Mladi poduzetnik Ensar Perčo je u Ilijašu pokrenuo biznis koji vodi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Vijetnam, Kinu i druge azijske zemlje.

-U zemljama Dalekog istoka, pileće nogice su veoma popularne u ljudskoj ishrani iako je to nama malo čudno. Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente. Tu sam vidio svoju priliku i dobio ideju kakav biznis želim da pokrenem. Umjesto što uništavamo i bacamo dijelove pileta kao otpad, možemo ga preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi - rekao je Ensar.

Na ovom događaju koji naglašava važnost uključivanja svih institucija i drugih aktera u aktivan doprinos i poticaj samozapošljavanju mladih osoba u Bosni i Hercegovini, obratila se i ambasadorica Švicarske nj.e. Andrea Rauber Saxer.

-Sretni smo što je Švicarska dio uspješnih priča poput ove. Poduzetništvo je duboko ukorijenjeno u švicarskom društvu i raduje nas što poduzetnički duh raste i među mladima u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo svjedočiti sve više i više ovakvih pozitivnih priča iz Bosne i Hercegovine - poručila je švicarska ambasadorica u BiH.

Axis je društveni biznis proizašao iz Mozaikovog impakt inkubatora, gdje je dobio mentorsku i finansijsku podršku, a kroz australijske partnere i dodatni poticaj za realizaciju. Ensarov potencijal je prepoznat i podržan i u okviru EFSE Entreprenurship Academy, programa koji je namijenjen za ubrzanje rasta novouspostavljenih biznisa, s 19.560 KM za subvencioniranje troškova uspostavljanja proizvodnje.

Zoran Puljić, direktor fondacije Mozaik, ovom prilikom je izjavio da je Ensar Perčo primjer kako se sa dobrom idejom, pa i bez samostalnog finansiranja mogu napraviti velike stvari.

-Za Fondaciju Mozaik ovaj projekat je jako bitan jer želimo pokazati da je u Bosni i Hercegovini, bez obzira na kompleksnosti, moguće napraviti fantastičan početak. Mi želimo omogućiti nova radna mjesta i normalne radne uvjete za radnike, ali i otvoriti prostor za ideje nekih novih Ensara, novih mladih poduzetnika - zaključio je Puljić.

Axis rješava neke od suvremenih problema poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, zapošljavanja teško uposlivih kategorija te obezbjeđivanja hrane azilima za pse. Još jedna prednost koja izdvaja ovaj biznis je činjenica da će 51 posto dobiti vraćati nazad u zajednicu.

-Ne vjerujem u priče da je u BiH sve loše i da je uspjeh nemoguć.  Na svom primjeru mogu da potvrdim da rad daje rezultate, ali od nečega treba početi. Ja sam napravio naizgled jednostavan korak, postavio pitanje na www.lonac.pro i sve se počelo mijenjati. Ne želim da budem na položaju, nego da doprinosim društvu, da ga promijenim, da ga učinim boljim. Želim biti kineski nacionalni heroj, po pitanju pilećih nogica naravno. Ime firme Axis na engleskom znači osovina i karika lanca. Želim da postanem onaj koji će spajati karike i od njih nešto napraviti - rekao je Ensar.

Axis je jedan od društvenih biznisa koji je dobio investiciju Fondacije Mozaik čiji ovogodišnji fond za investiranje u društvene biznise iznosi čak 700.000 KM, zahvaljujući Švicarskoj vladi koja se pridružila grupi od preko 50 finansijera Mozaikove strategije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.