open-navfaktor-logo
search
Kamion smrti
Platili su 10.000 dolara kako bi tinejdžerki omogućili bolji život, sada samo žele njeno tijelo
Članovi porodice19-godišnje Anne prikupili su 10.000 dolara koje su tražili krijumčari kako bi tinejdžerku odveli u Veliku Britaniju
27.10.2019. u 14:05
get url
text
Anna Bui Thi Nhung i njena sestra Bui Thi Loan
Anna Bui Thi Nhung i njena sestra Bui Thi Loan

Porodica najmlađe žrtve pronađene u hladnjači zatražila je prebacivanje njenog tijela u Vijetnam kako bi je tu ispratili na posljednji počinak.

Vjeruje se da je Anna Bui Thi Nhung (19) jedna od 39 osoba koje su pronađene mrtve u kamionu koji je u Veliku Britaniju stigao iz Belgije. Njena starija sestra Bui Thi Loan je izjavila za Mail Online da želi da se njeno tijelo vrati u Vijetnam, kako bi je ukopali u selu iz kojeg je otišla u potrazi za boljim životom.

- Molimo se za čudo da je Anna još uvijek živa, ali nemamo još mnogo nade. Sve što želimo je da se vrati kući. Želimo da je ovdje ukopamo. Samo je tražila bolji život, a mi još uvijek ne možemo shvatiti kako se ovog dogodilo – kazala je 26-godišnja Bui Thi Loan.


Anna Bui Thi Nhung

Dok je Bui govorila, majka tinejdžerke ležala je na krevetu u porodičnoj kući, isuviše tužna da bi govorila ili kretala se. Rođaci su se okupili u dvorištu kuće u selu Yen Thanh u provinciji Nghe An, oko 170 milja udaljenog od glavnog grada Hanoija.

Nedaleko od njihove kuće druga porodica je napravila svetište bivšem vojniku Nguyenu Dinh Tuu. Članovi njegove porodice otkrili su da su sigurni da je on među onima koji su umrli, jer se trebao sastati s rođacima koji ilegalno žive u Velikoj Britaniji, ali se nije pojavio.

Njegov brat Nguyen Van Tinh rekao je da su stupili u kontakt sa rodbinom, ali priznao je da ilegalno žive u Velikoj Britaniji. Previše su se plašili kontaktirati policiju koja je istraživala smrt. Van Tinh je novinarima Mail Onlinea dao fotografiju svog brata kako bi mogao policiji da identificira tijelo. Na fotografiji se vidi Dinh Tu dok sjedi na klupi u parku.


Dinh Tu

U međuvremenu se u javnosti pojavilo više imena potencijalnih žrtava, a vlasti u Vijetnamu nisu od njihovih porodica zatražile identifikaciju. Vjeruje se da su žrtve, noseći lažne kineske pasoše, započele opasno putovanje u Veliku Britaniju iz Kine.

Bliski članovi porodice rekli su da je Dinh Tu, koja ima mladog sina, poznavao Ane, koja se nakon dolaska u Veliku Britaniju nadala da će raditi kao tehničar za nokte.

- Znao ju je jer je ovo tako malo mjesto, ali oni nisu bili tako bliski prijatelji. Prepoznao bi je kad bi se vidjeli - rekao je porodični prijatelj.

Treća žrtva iz istog sela je bivši policajac Le Van Ha. Sve troje su napustili Yen Thanh prije nekoliko mjeseci, nadajući se da će u Velikoj Britaniji pronaći posao, te tako pomoći porodicama u Vijetnamu.


Le Van Ha

Članovi porodice19-godišnje Anne prikupili su 10.000 dolara koje su tražili krijumčari kako bi tinejdžerku odveli u Veliku Britaniju. Prije ukrcavanja u kamion, Anna je objavila fotografije na svom Facebook profilu, na kojima se vidi kako pije čaj u Briselu. Njena se porodica posljednji put čula s njom 21. oktobra.

Za 31 muškarca i osam žena se u početku vjerovalo da su Kinezi, ali nekoliko vijetnamskih porodica se u međuvremenu pojavilo strahujući da su njihovi rođaci među mrtvima. Vjeruje se da mnogi dolaze iz siromašnih sela u centralnom Vijetnamu, gdje se neke porodice sada plaše najgoreg.

Le Minh Tuan nije se čuo sa svojim sinom Le Van Haom od poruke preko Facebooka prije otprilike sedmicu dana, u kojoj je napisao: "Ukrcavam se u automobil za Veliku Britaniju. Javit ću se kad stignem u Englesku“.

To je bilo dva dana prije nego što je kamion sa tijelima otkriven u Essexu, istočno od Londona.

- Od tada nismo čuli ni riječi od njega - rekao je Tuan agenciji AFP.

Siguran je da je njegov sin bio u tom kamionu i sada samo želi njegovo tijelo. Tridesetogodišnjak je u junu napustio svoja dva sina i suprugu u Vijetnamu, te je otputovao u Tursku, zatim Grčku i Francusku na putu za Veliku Britaniju. Ha se nadao da će naći posao kako bi vratio 30.000 dolara plaćenih krijumčarima kako bi ga odveli u Evropu, i još 8.500 dolara zajma za izgradnju porodične kuće.

- Htio je otići da plati dugove ... i poslati novac svojoj djeci kako bi imali bolji život - rekao je njegov otac, grleći se za unukom i plačući.

Majka nestalog 28-godišnjeg muškarca Vo Ngoc Nama rekla je da još nije čula ništa o sudbini svog sina, koji je radio u Rumuniji i planirao je da otputuje u Britaniju.

- Čekala sam proteklih dana sa nestrpljenjem bilo kakve vijesti od njega, ali ništa - rekla je zatečena majka.


Vo Ngoc Nam

U Velikoj Britaniji je do sada uhapšeno pet osoba povezanih s tragedijom, a istraga je ocijenjena kao najveća još od samoubilačkih napada u Londonu 2005. godine.

Iz policije kažu da žele ubrzati proces identifikacije otisaka prstiju i DNK testiranja, ali dodaju da će trebati vremena. Vijetnamski mediji javljaju da je 12 porodica kontaktiralo vlasti zbog straha da su njihovi voljeni među žrtvama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.