open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Poljoprivrednici iz cijele BiH: Ministar Košarac ne vlada situacijom, Vijeću ministara dat rok do 15. februara
U Vogošći je danas održan sastanak poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.
25.01.2021. u 17:27
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici počeli proteste: Nakon saopćenja zahtjeva, slijedi blokada GP u Bosanskoj Gradišci i Rači

Glavna tema bila je zaštita domaće proizvodnje od nekontrolisanog uvoza.

- Niko se ne obazire na naše zahtjeve. Vlast ne poduzima adekvatne mjere da zaštiti domaću proizvodnju. Neka uzmu primjer Njemačke koja je zaštitila svoje poljoprivrednike. Na sastanku smo zaključili  da se Vijeću mnistara da rok do 15. februra za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje. Ukoliko se to ne dese, od 20. do 24. februara ogranizovat ćemo proteste pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu - rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a, kaže kako već nekoliko godina traže uvođenje prelevmana.

- Koronavirus je imao velikog uticaja na poljoprivredu. Kupovna moć građana Evrope je pala, a pala je i kupovna moć kod nas. Evropa višak proizvoda želi da "progura" negdje i našla je mjesto ovdje. S niskim cijenama oni su "ubili" našu proizvodnju. Mi smo tražili da se uvedu prelevmani i carine. Ministar Košarac ne vlada situacijom. Ne zna, ne da neće. Ili ako neće, onda je u pitanju mito i korupcija - kaže Usorac.

Dodao je kako su se okupili danas jer su istekli dati rokovi. Naveo je i kako će on lično predložiti da se blokiraju institucije i organizaciju protesta.

VEZANI TEKST - "U BiH dominira uvoznički lobi uz podršku politike"

Podsjetimo, bh. poljoprivrednici su 28. decembra prošle godine nezadovoljni prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i politikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca održali protest uz kratkotrajnu blokadu graničnih prijelaza Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine.

I dok se ništa ne čini na kontroli uvoza, u skladištima širom BiH nalaze se ogromne količine neotkupljenog mlijeka, goveđeg mesa...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.