open-navfaktor-logo
search
SIPA
Pretres kancelarija OSA-e u Banjoj Luci, navodno je priveden savjetnik generalnog direktora
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretres kancelarija Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci, u predmetu koji vodi MUP Kantona Sarajevo, a prema informacijama banjalučkih medija istražuje se Siniša Rakita, savjetnik generalnog direktora OSA-e, koji je i priveden.
30.11.2023. u 20:36
get url
text
OSA BiH
OSA BiH

VEZANI TEKST - SIPA pretresa kancelarije OSA-e u Banjoj Luci, predmet vodi MUP KS

S obzirom na to da MUP KS nije mjesno nadležan u Banjoj Luci, SIPA provodi aktivnosti u smislu pretresa, odnosno pružaju asistenciju MUP-u KS. Aktivnost se obavlja po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako javlja RTVBN, pripadnik OSA-e je otkriven putem SKY aplikacije, radi se o Rakiti, a isti portal nezvanično saznaje da on uopće nije dolazio zadnjih godina u kancelariju u Banjoj Luci. Navodi se i da je s Rakitom privedena još jedna osoba koja se dovodi u vezu sa sigurnosno interesantnim licima, koji se navodno nalaze na potjernicama.

Pojedini mediji su objavili i da je Rakita pušten na slobodu nakon što mu je oduzet telefon, izvršen pretres stana i kancelarije.

Iz MUP-a KS nismo još dobili nikakve informacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.