open-navfaktor-logo
search
Velike varijacije
Prognoze rasta BDP-a u svijetu za 2024: Šta MMF predviđa za Bosnu i Hercegovinu
Iako se investitori nadaju da bi do smanjenja kamatnih stopa u SAD-u moglo doći već u maju, Fed je signalizirao da neće prerano proglasiti pobjedu, dok zemlje širom svijeta manevrišu, suočene su s nizom rizika koji uključuju inflatorne skokove, rastuće zaduženje i sve manju štednju potrošača. Međunarodni monetarni fond prognozira rast globalnog BDP-a za 2024. godinu.
14.02.2024. u 11:44
get url
text

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2024. godini od 3,1 posto, što je blagi rast u odnosu na oktobarske prognoze. Iako se predviđa pozitivan rast u svim regionima, on uveliko varira zbog mnogih faktora koji se protežu od efekata viših troškova zaduživanja do niskog raspoloženja potrošača.

U prognozi za 191 zemlju širom svijeta, za Bosnu i Hercegovinu se projicira realni rast BDP-a od tri posto u 2024. godini. Od zemalja u našem regionu za Sloveniju se procjenjuje rast BDP-a u 2024. godini od 2,2 posto, Hrvatsku 2,6 posto, Srbiju tri posto, Crnu Goru 3,7 posto, Sjevernu Makedoniju 3,2 posto, Kosovo četiri posto i Albaniju 3,3 posto…

U Sjedinjenim Američkim Državama predviđa se da će rast BDP-a ostati umjereno snažan (2,1 posto), podržan rastom realnih plata koje podstiču potrošnju u cijeloj ekonomiji. Ipak, u poređenju sa prošlom godinom, rast će se usporiti zbog slabljenja tržišta rada. Citigroup je 2024. objavio da otpušta 20.000 zaposlenih nakon razočaravajuće godine. Istovremeno, tehnološke firme kao što su Google, Amazon i Salesforce smanjuju broj zaposlenih. Uz to, gigant za dostavu paketa UPS najavio je otpuštanje 12.000 radnika.

U Kini, problemi na tržištu nekretnina otežavaju ekonomski rast. Pad vrijednosti nekretnina uticao je na prihode, imovinu i raspoloženje javnosti. Zbog ovih negativnih faktora, očekuje se pad rasta potrošnje tokom godine.

U Latinskoj Americi, Čile i Brazil bili su među prvim zemljama u razvoju koje su povećale kamatne stope 2021. i bile su neke od prvih koje su ih snizile prošle godine.

Najniži rast u svim regionima predviđa se u Evropi, od 0,9 posto. Krajem 2023. godine, Signa, višemilijardna vrijedna evropska kompanija za nekretnine, propala je nakon najvećeg porasta kamatnih stopa u 25-godišnjoj istoriji Evropske unije. Takođe, izglede otežavaju i nisko raspoloženje potrošača i utjecaj visokih cijena energije, piše Visualcapitalist.com.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.