open-navfaktor-logo
search
Akcija Zip
SIPA u Kladnju uhapsila još jednu osobu zbog krijumčarenja ljudi
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u nastavku operativne akcije "Zip" na području Kladnja uhapsili jednu osobu.
21.02.2024. u 10:32
get url
text

Privedena osoba je sprovedena u prostorije SIPA-e na kriminalističku obradu i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, a o daljem statusu će se u zakonskom roku odrediti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćila je SIPA.

Ova osoba je uhapšena po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog osnova sumnje da je počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi pripadnici SIPA-e su 6. februara ove godine realizovali operativnu akciju "Zip", kada je uhapšeno devet osoba, a koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola. Tada je zadokumentovano krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije.

Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.