open-navfaktor-logo
search
Stav poslodavaca
Smailbegović: Firme sa Zapada neće ići iz BiH u Aziju zbog jeftinijeg transporta, problem je u nečem drugom
Normalizacija transporta na svjetskom nivou za posljedicu ima da pojedine kompanije iz Zapadne Evrope svoje proizvodne pogone, koje su tokom prošle godine prebacili u Bosnu i Hercegovinu, ponovo sele u jeftiniju Aziju. 
21.05.2023. u 19:09
get url
text

VEZANI TEKST - Poslodavci: Plaće su niske, ali radnik uz važeće zakone ne može zaraditi 1.000 KM i skoro još toliko za doprinose

Prvi na udaru su fabrike obuće u Prnjavoru, Banjoj Luci, Derventi... Adnan Smailebgović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, u razgovoru za Faktor kaže da ima sporadičnih slučajeva, a da je poslovni sektor suočen sa ozbiljnijim problemom.

- Istina je da se transport normalizirao, više nema astronomskih cijena. Transport iz Kine je bio poskupio i do 500 posto, dok je znatno jeftiniji bio iz, recimo, Pakistana.

Ne vjerujem da će zapadne kompanije u velikoj mjeri napuštati BiH i ponovo seliti svoje proizvodne pogone u Aziju zato jer je cijena trasnporta, hajmo to reći, normalna. Problem je što BiH gubi konkurentnost - kaže Smailbegović.

Objasnio je šta utječe na slabljenje konkurentnosti.

VEZANI TEKST - Egzodus radne snage iz BiH: Čeka li nas vrijeme kada će konobar biti Nepalac, a građevinar Vijetnamac

- Osnovi problem je pitanje imamo li kapaciteta. Sve više nam nedostaje radne snage, troškovi rada su visoki, a država ne razmišlja kako privući investitore.

Ne samo njih, nego i dobavljače, koji će kupovati našu robu i transportovati je na inostrano tržište. U suštini, ne čini skoro ništa da poslovni ambijent bude privlačan inostranom faktoru - istakao je Smailbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.