open-navfaktor-logo
search
Globalna previranja
Šta znači rast desnice u Njemačkoj, zašto je uzdrmana ekonomska velesila, kakve koristi od toga može imati BiH?
Desnica oličena u stranci Alternativa za Njemačku (AfD) jača, u 2024. očekuje preuzimanje vlasti u jednoj od saveznih zemalja i značajan broj mjesta u Evropskom parlamentu, ekonomija klizi ili je već u recesiji, štrajkovi i protesti su svakodnevnica, dileme šta raditi kad je u pitanju priliv migranata..., sve su to problemi s kojima se suočava najjača država Evropske unije.
17.01.2024. u 12:22
get url
text

VEZANI TEKST - Članovi AfD-a na tajnom sastanku sa neonacistima: Predstavljen plan za protjerivanje miliona ljudi iz Njemačke

Jahja Muhasilović, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) i vanjskopolitički ekspert, smatra da su dešavanja u Njemačkoj samo dio globalnih previranja.

- Svijet je ušao u jedan veoma turbulentan period. Zašto u Njemačkoj, naročito u njenom istočnom dijelu, raste desnica i euroskeptične stranke? Njemačka nije bila kolonijalna sila poput Velike Britanije ili Francuske, njihov nacionalni identitet je bio etnički čisto njemački.

Možda i najveći razlog je što Njemačka ima veliki demografski problem, od ukupnog broja stanovništva, samo 70 posto su etnički Nijemci. Ako bude veće ekonomske krize, prvi će na udaru biti migranti, a tada može doći i do sukoba - objašnjava Muhasilović. 

Upravo zbog demografskih problema, a u želji da ostanu najjača ekonomija u Evropi, Njemčka je prisiljena otvarati svoje granice za priliv stranaca, ističe Muhasilović. 

VEZANI TEKST - Njemački proizvođač automobila otpušta sve radnike

- Da bi zadržala ekonomsku moć, Njemačka decenijama unazad traži radnu snagu u inostranstvu. Na to ih tjera stara domaća radna snaga koja je uz to i skuplja od uvozne. Zato su migranti, kao nigdje drugdje u EU, u Njemačkoj bili dobrodošli. Ali sada se situacija mijenja - naglašava on i dodaje:

- Njemačka ekonomija je uzdrmana. Osim demografskih problema, Njemačka je država koja je ovisna o globalnom tržištu. Pola njenog bruto domaćeg proizvoda - BDP dolazi od izvoza. U njenim glavnim ekonomskim konkurentima, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini to je mnogo manje. 

U situaciji kada je u potpunosti ili u ogromnoj mjeri obustavljen njen izvoz u Rusiju i Ukrajinu, velikom istočnom tržištu od skoro 200 miliona stanovnika, krizi na Bliskom istoku, udarima Hutija na brodove u Crvenom moru..., Njemačka trpi posljedice. Istovremeno, Njemačka ne hvata korak s modernim tehnologijama. Njena automobilska industrija, jedan od glavnih ekonomskih aduta, nije uspjela uhvatiti korak s proizvodnjom električnih vozila - kaže Muhasilović.

Jahja Muhasilović

Kakve posljedice će turbulencije u Njemačkoj, prije svega ekonomske, imati na Bosnu i Hercegovinu? Njemačka je godinama jedan od najvažnijih vanjskotgovinskih partnera BiH, značajan broj naših kompanija izvozno je orijentisan na ovo tržište, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca radi u Njemačkoj i u vidu doznaka šalje u domovinu stotine milione eura...

VEZANI TEKST - Njemački poljoprivrednici traktorima blokirali glavne ulice u Berlinu

- Nema sumnje da ćemo osjetiti negativne posljedice. Preduzeća iz BiH će ostati bez tržišta u Njemačkoj što će neminovno dovesti do otkaza radnicima i gašenja firmi, smanjit će se priliv doznaka...

Međutim, u svemu tome ima i jedna dobra stvar. Za očekivati da dio kvalitetnih radnika, majstora, zanatlija..., koji ostane u Njemačkoj bez posla, da se vrati u BiH. I to će ojačati našu ekonomiju, oborit će cijenu rada i popuniti evidentan manjak radnika u određenim djelatnostima - smatra Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.