open-navfaktor-logo
search
Samoubilački napad
Svjetski mediji: Poginulo 60 ljudi u Kabulu, među njima 12 američkih vojnika, 140 osoba ranjeno
Raste broj žrtva današnjeg, po svemu sudeći, samoubilačkog napada u blizini aerodroma u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. 
26.08.2021. u 20:39
get url
text

VEZANI TEKST - Eksplozije u Kabulu: Poginulo 13 ljudi, među njima i četiri američka vojnika, sumnja se da iza napada stoji ISIL-K

BBC je objavio da je ubijeno 60 ljudi, među njima ima djece i žena, a njih 140 je ranjeno. S druge strane, mediji u Sjedinjenim Američkim Državama su objavili da je u napadima stradalo 10 američkih vojnika. Agencija AP javlja da je mrtvo najmanje 12 pripadnika američke vojske, uključujući 11 marinaca i jednog liječnika.

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) zvanično je potvrdilo ove podatke. Dvije odvojene eksplozije dogodile su se danas na području u blizini Međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u Kabulu, gdje i dalje traje evakuacija ljudi. 

U vrijeme napada, podsjeća BBC, područje aerodroma bilo je pretrpano te je u njemu bilo jako mnogo civila, žena i djece te pripadnika vojnih snaga koji su organizirali evakuaciju.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je na Twitteru osudio napade rekavši da je do njih došlo u zoni odgovornosti američkih snaga sigurnosti.

AP je ranije naveo, pozivajući se na američke zvaničnike, da je za napade osumnjičena teroristička organizacija ISIL-K.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.