open-navfaktor-logo
search
Sjever Sirije
Teroristi YPG/PKK-a usmrtili osam civila, među njima i jedno dijete
Meta terorista YPG/PKK-a su naselja pod kontrolom Sirijske nacionalne armije (SNA) koja se zajedno s turskim snagama bori u antiterorističkom operacijama na sjeveru Sirije
23.12.2019. u 17:08
get url
text
Teroristi Turska
Teroristi Turska

U bombaškom napadu kojeg su pripadnici terorističke organizacije YPG/PKK izveli na sjeveru Sirije, poginulo je najmanje osmero civila, a veliki broj njih je ranjen, javlja Anadolija. Ministarstvo odbrane Republike Turske u ponedjeljak je na društvenoj mreži Twitter saopćilo kako se među poginulima nalaze žena i dijete.

Napad je izveden u Suluku, jugoistočno od Tal Abyada, koji je od terorista YPG/PKK-a tokom operacije “Izvor mira”, pokrenutu od strane Turske, oslobođen 13. oktobra. Meta terorista YPG/PKK-a su naselja pod kontrolom Sirijske nacionalne armije (SNA) koja se zajedno s turskim snagama bori u antiterorističkom operacijama na sjeveru Sirije.

Turska je od 2016. na sjeveru Sirije izvela tri uspješne operacije čija su meta bili teroristi YPG/PKK-a i ISIS-a: Operacija ”Štit Eufrata” (2016.-2017.), operacija ”Maslinova grana”(2018.) i Operacija “Izvor mira“.

Operacija “Izvor mira“ pokrenuta je 9. oktobra u cilju eliminacije terorista YPG/PKK-a sa sjevera Sirije i istočno od rijeke Eufrat, obezbjeđivanja sigurnosti duž granica Turske, te omogućavanja sigurnog povratka sirijskih izbjeglica i zaštita teritorijalnog integriteta Sirije.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.