open-navfaktor-logo
search
Yildirim-6
Turska pokrenula novu antiterorističku operaciju na istoku zemlje
Turska je pokrenula novu antiterorističku operaciju u provinciji Bingol na istoku zemlje, objavilo je u srijedu Ministarstvo unutrašnjih poslova.
19.08.2020. u 10:39
get url
text

U saopćenju Ministarstva se navodi da je operacija "Yildirim-6" pokrenuta s ciljem potpune eliminacije separatističke terorističke organizacije PKK te kako bi bili neutralizirani teroristi u toj regiji.

U operaciji učestvuje 700 pripadnika snaga sigurnosti, uključujući snage Žandarmerije za specijalne operacije i policiju. Podsjetimo, 12. augusta je pokrenuta operacija "Yildirim-5" s ciljem neutralizacije terorista PKK-a u regionu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske navodi da su dosad u operacijama "Yildrim" neutralizirana 22 terorista, uništeno 31 uporište i skladišta PKK-a te zaplijenjena velika količina oružja i municije. Iz Ministarstva su naveli da se operacija nastavlja bez prekida, uz podršku javnosti.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.