open-navfaktor-logo
search
Medakovo - Poprikuše
Utvrđen Prijedlog ugovora: EIB će kreditirati 340 miliona eura za Koridor Vc
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), Koridor Vc Medakovo – Poprikuše, vrijedan 340 miliona eura.  
16.12.2020. u 15:54
get url
text

Dionica Medakovo - Poprikuše se sastoji od dva dijela i to Medakovo - Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Na ovim dionicama autoputa planirana je izgradnja više mostova, tunela i odmorišta u periodu od 2021. do 2025. godine.   

Ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 391 milion eura, od čega EIB kredit iznosi 340 miliona eura, a vlastita i druga sredstva 51 milion eura. Alokacija kredita je na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od šest godina.   

Projekat se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na ovoj trasi, oko 35 km duge dionice autoputa panevropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem. Dio je većeg programa izgradnje Koridora Vc (ukupne dužine 335 km) na teritoriji BiH, čiji je cilj podizanje funkcionalnosti postojećeg putnog koridora sjever – jug na viši nivo, uz istovremenu izgradnju moderne infrastrukture i povećanu sigurnost i kapacitet puta.

Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.