open-navfaktor-logo
search
Željezne barijere
Već dva mjeseca izraelske snage ograničavaju broj Palestinaca na džumi u Al-Aksi
Izraelska policija osmu sedmicu zaredom primjenjuje stroga ograničenja vjernicima za ulazak u džamiju Al-Aksa, u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) na džuma-namaz.
01.12.2023. u 14:30
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ograničenja traju već osam sedmica i izraleska policija sprečava Palestince da uđu u Al-Aksu i mole se.

Izraelske snage zatvorile su željeznim barijerama ulice u Starom Gradu, gdje se nalazi džamija Al-ksa, i od jutarnjih sati nisu dopuštale palestinskoj omladini, a ponekad ni starijim Palestincima, da uđu u njen kompleks.

U Al-Aksi je prije 7. oktobra džuma-namaz klanjalo od 100.000 do 150.000 vjernika. Zbog izraelskih opstrukcija već dva mjeseca džuma-namaz može klanjati samo oko 3.500 muslimana.

Izraelske snage izvršile su provjeru identiteta na kontrolnim punktovima postavljenim na željeznim barijerama u području Starog Grada i vratile mnoge Palestince.

Izraelske snage su povremeno intervenisale i zlostavljale palestinsku omladinu koja je htjela ući u džamiju Al-Aksa. Palestinci, kojima nije dopušten ulazak u Al-Aksu, džuma-namaz su klanjali u blizini džamije. Stotine Palestinaca klanjalo je u džamiji ili na pločnicima u džamiji u okrugu Ra's al-Amud, s pogledom na Al-Aksu.

Izraelske snage intervenisale su suzavcem kao i prljavim vodenim topovima protiv palestinske omladine koja je htjela obaviti molitvu u četvrti Wadi al-Jawz u blizini Al-Akse.

AA-20231201-33075521-33075516-IZRAELSKA_POLICIJA_OSMU_SEDMICU_ZAREDOM_OGRANICAVA_ULAZAK_U_DZAMIJU_ALAQSA.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.