open-navfaktor-logo
search
Bosanska Gradiška
Za 10 grama kokaina uzimali 500 do 600 eura: Potvrđena optužnica protiv uhapšenih u akciji "Kelner"
Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci podiglo je optužnicu protiv tri osobe iz Bosanske Gradiške zbog nelegalne proizvodnje i prometa droge, a koji su uhapšeni u novembru prošle godine u akciji kodnog naziva "Kelner".
24.01.2022. u 13:41
get url
text

Optuženi su Milan Grujić (38), Dalibor Panić (38) i Dušan Glišić (29), dok se Grujić osim za spomenuto krivično djelo tereti i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Panić i Glišić su radili kao konobari, a prema ranijim informacijama iz istrage, drogu su prodavali u ugostiteljskim objektima.

Optužnicom je precizirano da je trojka od početka 2020. godine do 26. novembra 2021. godine po prethodnim dogovorima, neovlašteno kupovala i prodavala kokain.

- Milan Grujić je organizovao mrežu posrednika za izvršenje krivičnog djela, na način da je nabavljao kokain od R. S. iz Bosanske Gradiške, najčešće u količinama od po 10 grama za iznos od 500 eura – stoji u optužnici.

Dodaje se da je kokain dalje preprodavao optuženom Daliboru Paniću u količinama od po 10 do 20 grama, za iznos od 600 do 1.200 eura, nakon čega je Panić drogu prepakivao u manje količine pa je prodavao krajnjim korisnicima na područja Grada Bosanska Gradiška i to najčešće u količini od po 0,5 grama za iznos od 100 KM.

- Dušan Glišić je od Grujića kupovao kokain najčešće u manjim količinama od po dva do tri grama, za iznos od 200 do 600 KM, nakon čega je vršio dalju distribuciju krajnjim korisnicima po malo većim cijenama za iste količine. Panića je povremeno preuzimao manje količine droge koju je stavljao u promet, nakon čega su međusobno dijelili novac – navodi se u optužnici.

Također, Grujić se tereti da je u neutvrđenom periodu, pa sve do dana 26. novembra 2021. godine, a kada je uhapšen u akciji "Kelner", u svojoj kući u Bosanskoj Gradišci držao poluautomatski pištolj marke "Škorpion – M84" sa pripadajućim okvirom bez municije, čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno.

Nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio optužnicu protiv trojice optuženih, ukinut im je pritvor te su pušteni da se brane sa slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.