open-navfaktor-logo
search
Rok bio petak
Na sjeveru Kosova preregistrovano oko 4.200 vozila na RKS tablice
Na putevima u Sjevernoj Mitrovici, na sjeveru Kosova, danas se mogu vidjeti samo vozila sa RKS tablicama i sa tablicama gradova iz Srbije, nakon što je u petak istekao produženi rok za preregistraciju vozila.
16.12.2023. u 13:04
get url
text
RKS tablice, Kosovo
RKS tablice, Kosovo

Zamjenik direktora kosovske policije za region Sever Veton Elshani izjavio je za Anadoliju da je na sjeveru Kosova danas mirno i da nije zabilježen niti jedan incident.

Elshani navodi da je od 1. novembra do 15. decembra 2023. godine preregistrovano 3.443 vozila sa starih srbijanskih na RKS tablice, dok je u ranijim rokovima preregistrovano 800 vozila na RKS tablice. Dodaje da će policajci ukoliko zaustave vozilo sa "KM" tablicama postupati isto kao i u drugim dijelovima Kosova.

- Policija prvi put opominje vozača ako je vozilo neregistrovano, drugi put se vozaču izriče novčana kazna od 150 eura, oduzima mu se vozačka dozvolu i vozač mora da isključi svoje vozilo iz saobraćaja. Ukoliko isti vozač po treći put bude zaustavljen vozilo mu se oduzima i šalje na carinu - kaže Elshani.

Vlada Kosova je zbog velikog interesovanja 30. novembra produžila za 15 dana rok za preregistraciju vozila sa tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE ili ĐA na RKS tablice, uz finansijske olakšice za carinu, takse i naknade za opremu sa potvrdom o registraciji vozila.

​​​​​​​Pitanje tablica je prošle godine dovelo do izlaska Srba iz kosovskih institucija na centralnom nivou, te iz svih lokalnih institucija na sjeveru Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, kao i do protesta i blokade puteva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.