open-navfaktor-logo
search
Crveni meteoalarm
Srbija pod vodom: Zbog poplava vanredno stanje u 35 gradova i općina
Zbog obilnih padavina u Srbiji ne prestaje izlijevanje rijeka i potoka što donosi velike probleme s bujicama. Stoga su vatrogasci i spasilačke službe konstantno na terenu, a vanredna situacija proglašena je u 35 općina širom Srbije, izvještavaju lokalni mediji.
16.06.2023. u 10:29
get url
text

U Kragujevcu su obilne padavine izazvale plavljenje podruma hirurškog bloka Urgentnog kliničkog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Voda je poplavila i pedesetak dvorišta.

U Jagodini je rijeka Belica dostigla kritičan nivo, pa su dva gradska mosta zatvorena za saobraćaj i utvrđena bedemima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, nakon obilnih padavina tokom noći, evakuirali su 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim dijelovima Srbije.

Na području Sokobanje evakuirano je ukupno 25 osoba iz mjesta Jabukar i Čair, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu evakuisano 14. U selu Trnava kod Jagodine evakuirane su 22 osobe, dvije su izvučene iz Velike Vrbnice kod Kruševca iz poplavljenog automobila, a četiri su izvučene iz mjesta Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva. Također, u selu Tulare evakuirane su tri osobe, a u mjestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet, saopćeno je MUP-a Srbije.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a osim evakuacije, angažovani su na crpljenju vode.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije za danas u izdali upozorenje zbog mogućnosti intenzivnih padavina.

- U istočnoj Srbiji zbog kiše i grmljavine na snazi je danas crveni meteoalarm što znači da je vrijeme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po sigurnost ljudi i životinja. U ostalim dijelovima zemlje, izuzev Bačke, Banata, Srema i zapadne Srbije, upaljeni su narandžasti i žuti meteoalarm zbog kiše i grmljavine - navodi se u upozorenju RHMZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.