open-navfaktor-logo
search
Sjedinjene Države
Biden ide na kolonoskopiju, Kamala Harris prva žena s predsjedničkim ovlastima
Predsjednik Joe Biden danas će privremeno prenijeti vlast na potpredsjednicu Kamalu Harris dok je pod anestezijom za rutinsku kolonoskopiju, rekla je novinarima Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.
19.11.2021. u 16:32
get url
text

- Potpredsjednica će za to vrijeme raditi iz svog ureda u Zapadnom krilu - rekla je Psaki u saopćenju.

Biden je jutros stigao u Medicinski centar Walter Reed kako bi se podvrgao rutinskom godišnjem pregledu, njegovom prvom tjelesnom pregledu u uredu kao najstariji predsjednik u prvom mandatu u povijesti SAD-a.
 
Rutina je da potpredsjednik preuzima predsjedničke ovlasti dok se predsjednik podvrgava medicinskom zahvatu koji zahtijeva anesteziju. Tadašnji potpredsjednik Dick Cheney učinio je to u više navrata kada je tadašnji predsjednik George W. Bush bio podvrgnut rutinskim kolonoskopijama.

Ranije ove godine, bivša glasnogovornica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Stephanie Grisham implicirala je da je Bidenov prethodnik bio podvrgnut kolonoskopiji u tajnoj posjeti Walteru Reedu 2019, ali je to prešutjela kako bi izbjegla prijenos predsjedničke ovlasti na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea, piše CNN.

U svojoj knjizi "Odmah ću odgovoriti na vaša pitanja" Grisham ne koristi izraz kolonoskopija, ali uveliko implicira da je to putovanje bilo zbog toga. Ona kaže da je Trumpova posjeta bolnici, koji je potaknuo sedmicama nagađanja o njegovom zdravlju, bio "vrlo uobičajen zahvat", kojem se "podvrgava pacijent". Ona također piše da je Bush imao sličnu proceduru dok je bio na vlasti. Grisham piše da Trump nije želio da tadašnji potpredsjednik Mike Pence bude na vlasti dok je bio pod sedativima, što je bio jedan od razloga zašto je svoju posjetu držao privatnom. Također "nije želio biti šaljivdžija" na kasnonoćnoj televiziji, piše Grisham.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.