open-navfaktor-logo
search
Višak radnika
Broj zaposlenih u Željeznicama RS-a smanjen za 700
Priprema se sistematizacija radnih mjesta i program zbrinjavanja tehnološkog viška zaposlenih 
10.07.2019. u 15:11
get url
text
Željeznice RS
get url
text

Od 2017. godine do danas broj zaposlenih u Željeznicama RS smanjen je za 700, a svi radnici su zbrinuti u skladu sa zakonom. U narednom periodu bit će razmatrana sistematizacija radnih mjesta i program zbrinjavanja tehnološkog viška zaposlenih.

Zaposlenima na radnim mjestima, za koja ne bude potrebe, bit će ponuđena mogućnost rasporeda na druga radna mjesta za koja ispunjavaju stručnu spremu ili prekvalifikacija na radna mjesta za kojima postoji potreba.

Oni radnici, koji ne budu prihvatili raspored na drugo radno mjesto za kojim postoji potreba, bit će proglašeni tehnološkim viškom i prema njima će biti ispunjene zakonske obaveze preduzeća, saopćeno je nakon sastanka entitetskog ministra saobraćaja i veza Neđe Trninića s članovima Nadzornog odbora Željeznica RS-a, koje je predvodio predsjednik Mladen Mićić.

Trninić je najavio mogućnost ulaganja u remont pruge kroz realizaciju projekta rekonstrukcije dionice Šamac – Rječica, za koji su zainteresovane evropske finansijske institucije.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se provode u okviru procesa restrukturiranja tog javnog preduzeća i narednim koracima.

Ocijenili su pozitivnim, kako se dodaje u saopćenju, pomake ovog preduzeća u smislu prebacivanja planiranog obima prijevoza i finansijskog plana, a koji su doveli do isplate stimulativnog dijela majske plaće i stvorili pretpostavku da se radnicima isplati stimulacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.