Parlament Turske

Erdogan: Nećemo dozvoliti da se Sirija ponovo gurne u krv i vatru

Objavljeno: 30.10.2018. u 15:15

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja

FOTO: AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako će Turska uništiti sve terorističke strukture i istočno od Eufrata, javlja Anadolu Agency (AA). 

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bio je i aerodrom Istanbul, treći istanbulski aerodrom čija je prva etapa svečana otvorena jučer uz prisustvo velikog broja zvanica iz cijelog svijeta, među kojima i devet predsjednika zemalja.

-S ovim našim velikim ostvarenjem koje smo nazvali Aerodrom Istanbul, Turska ne samo da je ojačala svoju poziciju kao tranzitni centar, već je ušla u najvišu ligu u oblasti avioprevoza i logistike - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik podsjetio je kako je 27. oktobra u Istanbulu održan samit o Siriji, kojemu je učestvovao zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

-Tema naših razgovora tokom samita bila je tačka do koje se došlo po pitanju Sirije, kao i koraci koje ćemo napraviti u budućnosti. Tokom bilateralnih susreta govorili smo na temu Jamala Khashoggija, gdje je bilo njihovih pitanja, ali sam iskoristio priliku da im prenesem veliki broj činjenica s kojima nisu bili upoznati - kazao je Erdogan.

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, Erdogan je podvukao kako će Turska uništiti terorističke strukture i istočno od Eufrata.

-Uništit ćemo i terorističke strukture istočno od Eufrata. U vezi s tim završili smo s našim planovima i pripremama. Zapravo, tokom posljednjih nekoliko dana smo već započeli naše intervencije. U vrlo kratkom periodu počinjemo sa sveobuhvatnijim i učinkovitijim operacijama - poručio je Erdogan, te dodao:

"Onima koji huškanjem režima i oživljavanjem ISIS-a žele Siriju ponovo gurnuti u krv i vatru, to nećemo dozvoliti."

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije