open-navfaktor-logo
search
Zakon o prebivalištu
Gotovo prepolovljen politički kapacitet Bošnjaka u RS-u, SDP doživio krah
Razlika između broja glasova prije i broja glasova nakon usvajanja Zakona o prebivalištu BiH je očigledna, što su direktne posljedice otežanog sistema prijave prebivališta i njegove kontrole
09.10.2018. u 16:31
get url
text
Tri zastupnika probosanskih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a u narednom mandatu
Tri zastupnika probosanskih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a u narednom mandatu

Posljedice Zakona o prebivalištu BiH, čije je usvajanje bilo jedna od aktivnijih tema tokom predizborne kampanje, itekako su vidljive na osnovu rezultata Općih izbora u BiH. Bošnjaci u entitetu RS su, zahvaljujući ovom zakonskom rješenju, postali marginalan politički faktor, što su pokazali izbori za Narodnu skupštinu RS-a.

Prema do sada obrađenih 87,63 posto ukupnog broja glasova za ovaj nivo vlasti, izborni prag je prešla samo koalicija Zajedno za BiH, koju čine SDA, Stranka za BiH i BPS. Ova koalicija je prikupila 20.886 glasova, što je dovoljno za tri mandata u Narodnoj skupštini.

S druge strane, SDP, SBB, Demokratska fronta, Nezavisni blok, Hrvatska stranka i Narodna stranka Radom za boljitak, koji su zajednički nastupili u okviru Proevropskog pokreta, daleko su od izbornog praga sa 6.571 osvojenim glasom.

Uz glasove PDA, Nezavisne bosanskohercegovačke liste i BOSS-a, ukupan broj dominantno bošnjačkih glasova za sada ne prelazi brojku od 30.000.

Kako bi ukazali na posljedice Zakona o prebivalištu BiH, koji je u mandatu 2010. – 2014. usvojen zahvaljujući glasovima SDP-a, SBB-a, SNSD-a i SDS-a, napravit ćemo paralelu sa brojem glasova kojeg su probosanske snage osvojile na Općim izborima 2010. godine.

Tada su stranke koje se deklarišu kao probosanske osvojile gotovo 55.000 glasova za Narodnu skupštinu RS-a, što je u praksi značilo pet mandata. SDP je osvojio 19.297, SDA 16.861, Stranka za BiH 11.952, SBB 5.744 te BPS 478 i A-SDA 323 glasa.

Razlika između broja glasova prije i broja glasova nakon usvajanja Zakona o prebivalištu BiH je očigledna, što su direktne posljedice otežanog sistema prijave prebivališta i njegove kontrole. U javnosti je isticano kako su zastupnici SDP-a pristali na ovakvo zakonsko rješenje kako bi zvaničnici te stranke ostali na pozicijama na kojima su se nalazili u tom trenutku, a to se, prije svih, odnosilo na tadašnjeg predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžiju i predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Bećirovića.

Posljedice Zakona o prebivalištu je na svojoj koži osjetio i SDP, čiji je predsjednik Nermin Nikšić najavljivao da će ta stranka nakon Općih izbora 2018. godine biti nezaobilazan faktor pri formiranju vlasti u oba entiteta. Na osnovu do sada prebrojanih glasova, ne samo da je SDP lako zaobići pri formiranju vlasti već ta stranka neće imati niti jednog zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a i neće predstavljati bilo kakav faktor za donošenje bilo kakvih odluka u ovom bh. entitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.