open-navfaktor-logo
search
Za kriptovalutu
Inženjer američke mornarice i njegova supruga optuženi za pokušaj prodaje nuklearnih tajni
Nakon jednogodišnje istrage prikrivenih agenata FBI-a, par iz Marylanda uhapšen je i optužen za pokušaj prodaje američkih nuklearnih tajni drugoj zemlji u zamjenu za kriptovalutu.
11.10.2021. u 08:51
get url
text

Nuklearni inženjer američke mornarice Jonathan Toebbe i njegova supruga Diana uhapšeni su u subotu u Zapadnoj Virginiji. Njih su uhapsili FBI i Mornarička kriminalistička služba nakon što je par navodno prodao informacije o dizajnu američkih ratnih brodova na nuklearni pogon, osobi za koju su vjerovali da je predstavnik strane sile, a zapravo je bila tajni agent FBI-a, saopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Washington post prvi je izvijestio o navodnoj špijunskoj zavjeri. Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je Toebbe imao pristup informacijama o pomorskom nuklearnom pogonu i osjetljivim elementima vojnog dizajna, uključujući "radne parametre i karakteristike performansi reaktora za ratne brodove s nuklearnim pogonom".

Agent FBI-a u krivičnoj prijavi koja opravdava hapšenje tvrdi da je Toebbe prvi put poslao paket stranoj vladi u aprilu 2020. s ponudom prodaje nuklearnih tajni, a agent FBI-a odgovorio je nekoliko mjeseci kasnije putem šifriranog programa e-pošte i dopisivao se s njim. Agent je radio na pridobivanju Toebbeovog povjerenja prije nego što je on navodno pristao prodati podatke za hiljade dolara u kriptovalutu, stoji u optužbi.

Par je optužen za kršenje Zakona o atomskoj energiji koji zabranjuje svakome ko ima pristup tajnim podacima da dijeli te podatke. U optužnici se navodi da ih je Toebbe pokušao "komunicirati, prenijeti i otkriti drugoj osobi s namjerom da nanese štetu SAD-u i osigura strancu prednost".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.