Dogovor

Italija dobija novu vladu: Desničar Salvini odlazi u opoziciju

Objavljeno: 28.08.2019. u 22:40

Lideri Demokratske stranke (PD), koja pripada lijevom centru, i populističkog pokreta Pet zvjezdica saopćili su da su postigli dogovor o formiranju nove koalicijske vlade

Matteo Salvini

FOTO: AA

Italija, u kojoj su se prethodnih dana vodile žustre političke rasprave, dobiva novu vladu, javlja Anadolu Agency (AA). Lideri Demokratske stranke (PD), koja pripada lijevom centru, i populističkog pokreta Pet zvjezdica saopćili su da su postigli dogovor o formiranju nove koalicijske vlade.

Premijer će i ovaj put biti Giuseppe Conte, formalno nestranački čovjek, koji je nedavno podnio ostavku zbog neslaganja s liderom desnice Matteom Salvinijem, ministrom unutrašnjih poslova. Ukoliko se ovaj dogovor i realizira, Salvini, koji je izazvao raspad vlade, odlazi u opoziciju.

Mnogi analitičari ovakav rasplet vide kao pravo olakšanje za proeuropske političke krugove, nakon 14 mjeseci euroskeptičnih provokacija, antimigrantske histerije i raznih ultimatuma Salvinijeve krajnje desnice.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije