open-navfaktor-logo
search
Evropa protiv COVID-19
Italijani zatvaraju teretane i kina, u Berlinu se zapaljivim bocama gađao Institut Robert Koch, crni rekord u Mađarskoj
U Evropi skoro da nema zemlje koja ne vodi, novu, tešku borbu s koronavirusom. Španija je donijela odluku o vanrednom stanju nakon što je postala prva evropska država koja je premašila milion zvanično potvrđenih slučajeva COVID-19.
25.10.2020. u 16:53
get url
text

U Italiji vlasti su donijele odredbu po kojoj se do 18 sati moraju zatvoriti svi barovi i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, kina i javni bazeni, u nastojanju da se pokuša suzbiti ponovno ubrzano širenje koronavirusa u zemlji u kojoj svakodnevna stopa zaraze ponovno doseže nove neslavne rekorde.

Mjere na snagu stupaju u ponedjeljak kao rezultat dogovora vlade premijera Giuseppea Contea i regionalnih vlasti. Uslijedile su nakon dvodnevnih protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog sata koji je prošle sedmice uveden u brojnim italijanskim regijama. Približno 20.000 novozaraženih korona virusom zabilježeno je u posljednja 24 sata u Italiji. Škole i vrtići će ostati otvorene, dok će 75 posto časova u gimnazijama i univerzitetima biti održani online. Stanovništvo je pozvano da što je moguće više izbjegava javni prijevoz i putovanje van svojih prebivališta.

U Njemačkoj sve više protesta protiv ograničenja

Danska premijerka Mete Frederiksen najavila je, između ostalog, obavezu nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim javnim prostorima (ne u osnovnim školama i vrtićima) i zabranu prodaje alkohola poslije 22 sati. Nekoliko "molotovljevih koktela" bačeno je u nedjelju ujutro na zgradu u kojoj se nalaze uredi njemačke nacionalne agencije za kontrolu bolesti u Berlinu, Instituta Robert Koch (RKI), saopćila je policija.

U napadu zapaljivim bocama razbijen je prozor, ali niko nije povrijeđen. Osiguranje je uspjelo ugasiti plamen, no napadači su pobjegli s mjesta događaja u četvrti Tempelhof-Schoeneberg, u južnom dijelu grada. Glavna zgrada instituta nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Berlina.

Kako se sumnja na "politički motiviranu" pozadinu napada, slučaj pokušaja paleža predan je državnim kriminalističkim istražiteljima. RKI je glavni institut za javno zdravstvo u Njemačkoj koji prati stanje s koronavirusom i savjetuje vladu o strategiji obuzdavanja pandemije. Većina Nijemaca odobrava vladine mjere u borbi protiv pandemije, ali sve više je protesta protiv ograničenja koja pogađaju kompanije i javni život.

Bugarski premijer Bojko Borisov saopćio je danas da je pozitivan na koronavirus, da se osjeća loše i da će ostati kod kuće.

- Poslije dva negativna PCR testa, danas sam bio pozitivan. Osjećam opštu nelagodu. Ljekari su mi preporučili da ostanem kod kuće - napisao je Borisov u objavi na Facebooku.

U Holandiji je u posljednja 24 sata registrovano 10.243 novih slučajeva koronavirusa, što je ponovo novi rekordni dnevni bilans, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje danas.

U slovenačkim bolnicama primaju se samo hitni slučajevi

U slovenačkim bolnicama će od danas biti obustavljen prijem svih pacijenta osim suštinski važnih i hitnih slučajeva i oboljelih od COVID -19, propisano je dekretom koji je sinoć izdao ministar zdravstva Slovenije Tomaž Gantar s ciljem da se zdravstveni resursi usmjere na borbu protiv epidemije koronavirusa.

U Mađarskoj je u posljednja 24 sata oboren neslavni dnevni rekord - 3.149 novozaraženih koronavirusom, a preminulo je 45 oboljelih.

Ukupno, od početka pandemije, u Mađarskoj je potvrđeno 59.247 slučajeva COVID - 19 i 1.425 smrtnih ishoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.