open-navfaktor-logo
search
Spoj sa Koridorom Vc
Izabran projektant za dionicu Jadransko-jonskog koridora od Počitelja do Stoca
Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine saopćile su da su izabrale projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta dionice Jadransko-jonskog koridora od Počitelja do Stoca.
14.06.2022. u 10:59
get url
text
get url
text

Za projektanta Jadransko-jonskog koridora odabrana je grupa ponuđača, koju čine IGH d.o.o. Mostar, Institut IGH d.d. Zagreb i Integra d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost ovog ugovora koji se finansira iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH je 6 miliona i 90.000 maraka bez PDV-a.

Rok za izradu projektne dokumentacije je osamnaest mjeseci. Trasa dionice Počitelj – Stolac, ukupne dužine oko 23 kilometra, počinje od definiranog spoja s Koridorom Vc, a u nastavku trasa ide obodom platoa Dubrava, iza naseljenih mjesta Gaj i Brijeg sve do dijela gdje prelazi preko korita rijeke Bregave sa sjeverne strane platoa na južnu u zoni Habatnice.

Do prelaska na suprotnu stranu korita rijeke Bregave na trasi su predviđena ukupno četiri mosta. Pored mostova, na ovom dijelu trase, predviđena su dva potputnjaka. Trasa prolazi pretežno nenaseljenim dijelom odnosno iza postojećih naselja. Na dionici je predviđeno odmorište Kruševo.

Od desetog kilometra trasa se penje prema tunelu (L= 990 m), te nastavlja sve do platoa gdje je predviđeno čvorište za Neum i Stolac. Na ovom dijelu trase predviđeno je pet potputnjaka, te jedan natputnjak u sklopu čvorišta Neum - Stolac.

Ukupna dužina Jadransko-jonske autoceste kroz BiH je 102,6 kilometara, a završava na granici s Crnom Gorom. Ovaj koridor je jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata za BiH, a s obzirom na to da prolazi kroz sedam zemalja ima i veliku regionalnu važnost. Ukupna dužina Jadransko-jonskog koridora je oko 1.100 kilometara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.