Upad je izveden nakon sabah-namaza, jutarnje molitve muslimana. Nakon toga su se povukli iz kompleksa. Izraelska policija počela je da pušta starce i žene koji su počeli da dolaze na molitvu petkom.

Palestinskim mladićima je na nekim kapijama onemogućen ulazak u džamiju Al-Aksa. Dolazilo je i do sukoba između izraelske policije i Palestinaca. Najmanje jedan Palestinac je priveden.

Grupa palestinske omladine, koja se ju jutarnjim satima okupila u dvorištu Al-Akse, bacala je kamenje na policiju. Izraelska policija je intervenisala zvučnim bombama i gumenim mecima.

Palestinski Crveni polumjesec je objavio da je najmanje 31 Palestinac povrijeđen u intervenciji izraelske policije, a 14 ih je zbrinuto u bolnici. Hiljade muslimana klanjalo je sabah-namaz u Al-Aksi.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.