open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Ko će profitirati pojavom koronavirusa
Pandemija koronavirusa pogodit će mnoge sektore i najvjerojatnije izazvati recesiju.
13.03.2020. u 22:38
get url
text

Na udaru su se prvo našli prijevoznici i turističke agencije zbog velikog broja otkazanih letova i putovanja.

I nadolazeća turistička sezona u mnogim će regijama bilježiti gubitke.

Ipak neke kompanije i neki sektori će u ovoj kriznoj situaciji dobro zaraditi. Na prvom mjestu su farmaceutske kompanije, a tek ona koja prva stavi na tržište vakcinu ili lijek za koronavirus.

Farmaceutske firme

Jedna od kompanija koju američki analitičari ističu kao potencijalnu priliku je Gilead Sciences. Njihov lijek remdesivir trenutno je u fazi testiranja, a rezultati pokazuju da su u prednosti u odnosu na konkurente. Ako se lijek zaista pokaže učinkovitim, to će biti velika stvar za ovu kompaniju.

Proizvođači sredstava za higijenu

Osim farmaceuta dobitnici su i kompanije koje proizvode razna higijenska sredstva i potrepštine.

Maloprodaja

Zbog straha od ograničenja kretanja i prekida isporuke namirnica u mnogim državama građani su počeli stvarati zalihe osnovnih potrepština.

Naveliko se kupuje brašno, šećer, konzerve i u svakoj krizi nezaobilazni toalet papir.

S obzirom na fotografije koje ovih dana kruže društvenim mrežama a nastale su u tržnim centrima u maloprodajnim objektima očigledno je da imaje veliki promet, a samim tim i zaradu.

Aplikacije za rad od kuće

Mnoge kompanije odlučile su da njihovi zaposlenici rade od kuće, sastanci se održavaju putem interneta umjesto uživo tako da će od toga profitirati kompanije koje nude aplikacije i tehnička rješenja koja omogućuju rad i sastanke na daljinu.

Servisi za zabavu kod kuće

U nekim zemljama otkazana je većina masovnih javnih događanja, a građanima je preporučeno da izbjegavaju mjesta s većim brojem ljudi, što znači da će više vremena provoditi kod kuće. Od toga će profitirati kompanije koje nude pakete sa zabavnim sadržajima, filmovima, serijama, dokumentarnim programom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.