Peskov je priznao da je šteta na gasovodu izazvala veliki problem za Rusiju.

- Oba voda Sjevernog toka 2 su punjena gasom, cijeli sistem je spreman za pumpanje gasa, a ovaj gas je veoma skup - rekao je Peskov i dodao da sada gas isparava u zrak.

Peskov je odbacio navode o umiješanosti Rusije u incident s curenjem, nazvavši ih predvidljivim, apsurdnim i glupim, te je podsjetio na govor američkog predsjednika Joea Bidena o neophodnosti otklanjanja gasovoda Sjeverni tok 2 početkom godine.

- Sjećate li se izjava američkog predsjednika, koje su date još početkom februara? Ko je tada obećao da će se riješiti Sjevernog toka 2? Na šta je američki predsjednik mislio, ne znamo - rekao je on.

Peskov je istakao da Rusija trpi gubitke zbog curenja na gasovodima, dok američke energetske kompanije imaju koristi od toga.

- Vidimo ogromne profite američkih dobavljača tečnog prirodnog gasa, koji su višestruko povećali zalihe evropskog kontinenta, oni su veoma, veoma zainteresovani za dalje ostvarivanje ovih super-super profita - rekao je on.

Glasnogovornik Kremlja je takođe insistirao da Gazprom, vlasnik gasovoda, učestvuje u istrazi incidenata na Baltičkom moru. On je rekao da situacija postavlja mnoga pitanja i zahtijeva dijalog između uključenih strana, koji trenutno nedostaje. Danska  energetska agencija potvrdila je u utorak tri curenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

Seizmolozi su objavili da su eksplozije potresle Baltičko more prije nego što su otkrivena neobična curenja.

VEZANI TEKST - Britanci sumnjaju: Stoji li Rusija iza eksplozija na gasovodu Sjeverni tok?

Gasovod Sjeverni tok prostire se u dužini od 1.200 kilometara ispod površine Baltičkog mora, od ruske obale kod Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke. Otvoren je 2011. godine, a maksimalni kapacitet ovog gasovoda je 170 miliona kubnih metara gasa, koji se šalje iz Rusije za Njemačku.

Sjeverni tok 2, također, u ruskom vlasništvu proteže se paralelno sa prvim gasovodom. Izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nije pušten u rad jer ga Njemačka nije odobrila. Projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana prije početka ruskog rata protiv Ukrajine 24. februara.