open-navfaktor-logo
search
Osluškujte tijelo
Masne naslage, umor, povišen šećer: Ovo su simptomi upalnih procesa u organizmu
Bol u mišićima i zglobovima normalna je pojava nakon treninga ili teže fizičke aktivnosti, ali ako traje duže vrijeme ili se javlja bez nekog posebnog razloga, to može biti znak neke veće upale
10.06.2019. u 08:38
get url
text

Iako su redovne kontrole kod ljekara vrlo važne, naše tijelo često nam šalje signale pomoću kojih možemo zaključiti je li došlo do narušavanja našeg zdravstvenog stanja.

Zbog toga ljekari često i savjetuju da stalno osluškujemo tijelo i na pojavu i najmanje neuobičajne promjene potražimo savjet specijaliste.

Neki od sljedećih simptoma mogli bi upućivati na upalne procese u organizmu, pa ako ih osjetite, obavezno uradite laboratorijske testove koji će isključiti ili potvrditi te sumnje.

Masne naslage oko struka

Jedan od najčešćih simptoma upale vidljiv je kao salo oko struka. Masne ćelije podstiču stvaranje hemikalija koje pogoduju razvoju upale. Što više masnoće imate oko struka, to je veći rizik od hroničnih upala.

Povišen šećer

Na upalu upućuje i visok nivo šećera u krvi, koji povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv. To, s druge strane, povećava nivo destruktivnih molekula koje se nazivaju "ejdž" molekule, a povezuju se sa bržim starenjem organizma. Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u prehrani, zbog kojega slabi kolagen, pa dobijamo bore i podočnjake. Te molekule otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u tijelu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog porijekla.

Problemi s varenjem

Ukoliko vas muče problemi s varenjem, gasovi, proliv, nadutost ili zatvor, imajte na umu da oni mogu proizaći iz upaljenog, pretjerano propusnog crijeva koje omogućava otrovima iz organizma da uđu u krvotok. To je jedan od najčešćih i vrlo raširenih uzroka širenja upalnih procesa u tijelu. Isto tako, mučnina, gastritis i bol u predijelu stomaka ne moraju nastati zbog loše prehrane, stresa, lijekova ili gripe. Oni mogu ukazati na neki upalni proces u tijelu.

Bol u mišićima i zglobovima

Bol u mišićima i zglobovima normalna je pojava nakon treninga ili teže fizičke aktivnosti, ali ako traje duže vrijeme ili se javlja bez nekog posebnog razloga, to može biti znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu upućivati na upalu živca ili neku reumatsku bolest, a učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa - upale zglobova.

Umor

Ćelije zahvaćene upalom su bolesne i ne mogu proizvoditi energiju, koja je osobi potrebna da bi normalno funkcionirala. Kao rezultat toga javlja se osjećaj teškoga umora i iscrpljenosti već od ranog jutra, čak i ako ste prošle noći dovoljno spavali.

Problemi s mokrenjem

Osjećaj kao da morate mokriti, iako to ne uspijevate ili mokrite otežano uz bol i pritisak, najčešći su znakovi upale bešike. Takvi simptomi pokazatelj su ozbiljnog upalnog procesa, koji ne biste smjeli ignorisati, jer ako se ne liječi, upala bešike može izazvati upalu bubrega i zahvatiti i druge organe.

Akne i crvene mrlje na koži

Ljekari koji se bave prirodnim metodama liječenja kažu kako su crvene mrlje, bubuljice i akne na koži samo spoljni znak unutrašnje vatre, odnosno upale. I istraživanja su, osim toga, potvrdila snažnu vezu između psorijaze i upalnih stanja koja se manifestira unutar organizma.

Iritacije oka

One mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vjetrom, predugim korištenjem kompjutera ili raznim povredama. Simptomi poput curenja, crvenila i peckanja oka trebali bi trajati kratko i stanje oka ne bi se smjelo pogoršavati. Ali ako crvenilo postaje sve izraženije i prate ga otok i bolovi, to može biti pokazatelj upale, a najčešća je konjunktivitis.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.