Nakon nedavno provedene akcije CER Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavilo je procesuiranje osumnjičenih za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, koji su otkriveni i uhapšeni u okviru ove akcije.

Po pritvaranju većeg broja osoba hapšenja ostalih osumnjičenih su nastavljena, a Tužilaštvo je u međuvremenu sprovelo brzu istragu i podiglo optužnice protiv njih šestoro.

Danijel Šabanović (30), Nihad Hukić (26), Zlatko Muratović (31), Amra Begić (26), Bahrija Fazlović (52) i Selma Huremović (23) optuženi su da su zajedno, putem organizirane grupe ili pojedinačno vršili nazakonitu proizvodnju, nabavku, prodaju, držanje radi prodaje, posredovanje u prodaji ili omogućavanje uživanja opojnih droga na području Distrikta unutar perioda od posljednjih godinu dana.

Šabanoviću, Hukiću, Muratoviću i Begić stavljeno je na teret su da su nabavku i prodaju marihuane i amfetamina (spida) vršili putem organizirane grupe, kojom je rukovodio prvooptuženi Danijel Šabanović tako što je lično i posredstvom Muratovića nabavljao drogu na područje Distrikta gdje su je ostali članovi prenosili i prodavali.

Podsjetimo, veća količina marihuane i amfetamina pronađena je u septembru tokom pretresa više osoba, objekata i vozila koje koriste, zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem. Oni su nakon provedene istrage optuženi za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga s propisanom kaznom zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

S druge strane, odvojenom optužnicom Tužilaštvo tereti Fazlovića da je neovlašteno prodavao opojne droge i nabavljao supstance namijenjene njihovoj proizvodnji, a Huremović da je posredovala u njihovoj prodaji.

Pored toga, Fazloviću je stavljeno na teret i da je većem broju osoba omogućio uživanje opojnih droga u ugostiteljskom objektu u Gornjem Rahiću, a Hukiću da je isto činio u kući u Brčkom. U vezi s radnjama koje su njiima stavljene na teret, Fazlović i Huremović optuženi su za krivično djelo djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Ova kazna zaprijećena je i za krivično djelo omogućavanja uživanja opojnih droga za koje se u zasebnim tačkama optužnica Fazlović i Hukić dodatno terete.

- Optužnice protiv svih šestoro dostavljene su Osnovnom sudu Distrikta gdje su potvrđene, dok je nakon dovođenja istrage do kraja, predmet protiv organizirane grupe s područja Orašja (osumnjičeni D. M. (24) i M. I. (24)) Tužilaštvo Distrikta dostavilo na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona - saopćeno je iz Tužilaštva.

Podsjetimo da je Nihad Hukić, koji je ranije osuđivan za krivično djelo lake tjelesne povrede, odnedavno pod istragom zbog sumnje da je zajedno sa Suanom Halilovićem, Suvadom Djedovićem i Samidom Šabanovićem 17. novembra počinio otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića. Oni se od početka decembra, kada su uhapšeni, neprekidno nalaze u pritvoru, dok Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu protiv njih za ova, ali i podizanje optužnica za ranije počinjena krivična djela.

Prošle sedmice je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH saopćilo i da je podiglo optužnicu protiv Suvada Djedovića (22) iz Brke kod Brčkog, još jednog umiješanog u otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, zbog sumnje da je držanjem marihuanea radi prodaje počinio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Djedović se tereti da je u kući i improviziranom objektu iza kuće u Brki skrivao 55 paketa s više od 42 grama opojne droge marihuane, koji su pronađeni prilikom pretresa izvršenog 5. septembra.

Tužilaštvo mu je stavilo na teret i da je nekoliko dana ranije, nakon svađe ispred jednog ugostiteljskog objekta u tom mjestu, razbijanjem vjetobranskih stakala oštetio automobil kojeg je koristio K. Š..