open-navfaktor-logo
search
Istraga se ne pomiče
Nakon tvrdnji obducenta sa VMA o Davidovom ubistvu, Feraget ponovo pisao Ustavnom sudu
Ifet Feraget, advokat porodice Davida Dragičevića, čija smrt nije rasvijetljena ni nakon više od dvije i po godine, uputio je dopunski podnesak Ustavnom sudu BiH, nakon što je javno objavljeno pismo obducenta dr. Radovana Furtule sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu, koji je potvrdio da je Dragičević ubijen.
23.11.2020. u 19:46
get url
text
get url
text

Feraget je u martu prošle godine uputio apelaciju Ustavnom sudu zbog neadekvatnog provođenja istrage u ovom slučaju, o čemu Ustavni sud još nije donio odluku.

- Dr. Radovan Furtula, član obducentskog tima VMA na čelu sa dr. Ivicom Milosavljevićem, koji je radio reobdukciju tijela Davida Dragičevića, iznio je detalje koji potvrđuju sve navode iz predmetne apelacije o neprovođenju adekvatne istrage ubistva Davida Dragičevića - naveo je u podnesku Feraget.

Furtula je, naime, u srbijanskim medijima vrlo otvoreno iznio detalje sa reobdukcije, koji ukazuju na to da je Dragičević ubijen.

- Već na osnovu slika, osim nedvosmislenosti oko utopljenja kao uzroka smrti (na šta je nesumnjivo ukazivao nalaz na plućima i ostatku disajnog puta), sve one vidljive i mnogobrojne povrede iz spoljašnjeg nalaza upućivale su da nešto čudno postoji u vezi sa ovim utopljenjem. (...) Dakle, koliko je teško reći da je pokojni David Dragičević lišen života tako što ga je više osoba koristeći svoju fizičku nadmoć utopilo u plićaku neke dostupne vode? Da li je to bila Crkvena, Vrbas ili neka treća voda.(...) Povrede na licu pokojnog u vidu brojnih oguljotina prisutne su isključivo na prominentnim (izbačenim i istaknutim) dijelovima lica (vrh nosa, jagodice, donja ivica čela, izbačeni dijelovi usana) i kao takve više nego dovoljno govore. One su nastale grubim fizičkim kontaktom sa neravnom površinom (pješčano dno rijeke ili potoka je idealan izbor ovakve podloge) u agonalnoj fazi kada je pokojnik pokušavao da dođe do vazduha pokrećući glavu u bočnim pravcima sputan fizičkom silom koja ga je onemogućavala da podigne glavu iz vode - svjedočio je Furtula za Nova.rs., a prenijeli su brojni mediji u zemlji i regionu.

Dr. Radovan Furtula     FOTO: NOVA.RS

Feraget će također obavijestiti Ustavni sud BiH i o slučaju odluke banjalučkog Tužilaštva da neće provoditi istragu protiv inspektora Siniše Kojdića za krivično djelo sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Krivičnu prijavu protiv Kojdića podnio je Zoran Bošnjak iz Laktaša kojeg zastupa Damir Alagić advokat iz Sarajeva, zbog kako je navedeno, namjere Kojdića da spriječi dokazivanje eventualnih bioloških tragova na odjevnom predmetu – "muškim gaćama sive boje ( boksericama )" skinutim sa tijela Davida Dragičevića, koje je bacio u otpad.

- Na osnovu prikupljenih dokaza evidentno je da osumnjičeni svjesno i namjerno u cilju sprečavanja dokazivanja tragova na predmetnim gaćama iste bacio u otpad. Imajući u vidu da je osumnjičeni i pored pravila o njegovom postupanju, te iskustva koje ima veoma važan komad odjeće pokojnog Dragičević Davida bacio u smeće, nesumnjivo se zaključuje da je to svjesno uradio kako bi prikrio tragove. Na zaključak da je osumnjičeni svjesno i namjerno predmetne gaće bacio u smeće ukazuje upravo da ovaj odjevni predmet nije unio u svoj kriminalističko-tehnički izvještaj koji je potpisao po odobrenju - naveo je Alagić u prijavi, u kojoj je naglasio i da je Kojdić 25.05.2018. godine pred Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravi kriminalističke policije Banja Luka svjesno dao objektivno lažan iskaz, koji se ne poklapa sa stvarnošću".

Tužilac Dalibor Vrećo u naredbi o nesprovođenju istrage naveo je da "ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno lice učinilo krivično djelo".

Kojdić je nekadašnji šef kriminalističkih tehničara PU Banja Luka Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca, koji su jedini koji su se našli na optuženičkoj klupi u ovom slučaju.

Njih dvojica su optuženi upravo za "gubljenje" dokaznog materijala, tačnije Davidovog donjeg veša. Nakon što su obojica pred sudom negirala navode optužnice, predmet se nije pomakao s mrtve tačke, i prijeti da pređe u zastaru, a njihov šef, protiv kojeg je sada obustavljena istraga, nedavno je imenovan za načelnika Odjeljenja za krvne delikte u PU Banja Luka.

Ranije je banjalučko Tužilaštvo donijelo naredbu i o nesprovođenju istrage protiv Alena Kukića, Željka Karana, Darka Ilića...

Iako je bilo najava da bi ovaj predmet moglo preuzeti Tužilaštvo BiH, to se još nije desilo.

VEZANI TEKST - Traljave istrage i političke zloupotrebe: Dokle se stiglo u predmetima "Memić" i "Dragičević"

Iz Tužilaštva BiH ranije je rečeno da se čeka da glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir dostavi predmet, a Lepir čeka da mu Tužilaštvo BiH dostavi akt da dostavi predmet i u tom njihovom nadmudrivanju vrijeme prolazi.

U međuvremenu se očekuje početak suđenja Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida, po tužbi koju su zbog klevete protiv njega podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum.

Tužbu su 2018. godine pokrenuli Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), njegov savjetnik i bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u ovom ministarstvu Ilić te Ćulum, bivši direktor Policije RS-a, a sada direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U zajedničkoj tužbi koju su podnijeli protiv Davora Dragičevića, njih trojica od oca ubijenog Davida Dragičevića po osnovu nadoknade zbog klevete traže ukupan iznos od 24.000 konvertibilnih maraka (KM), svaki po 8.000 KM.

Oni su Dragičevića tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje su održavani skupovi "Pravde za Davida", u kojima ih je, kako se navodi u tužbi, prozvao da su "saučesnici u ubistvu njegovog sina".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.