open-navfaktor-logo
search
Poznata samo iz knjiga
Naučnici snimili ribu sa providnom glavom i zelenim očima
Dok su naučnici sa Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) istraživali dubine Tihog okeana kod obale Kalifornije koristeći dubokomorska vozila i snimili su jedno potpuno nevjerovatno stvorenje.
24.12.2021. u 19:18
get url
text
Riba, čudesna
Riba, čudesna

U pitanju je Opisthoproctus kratkog nosa (Opisthoproctus soleatus) - dubokomorska riba sa providnom glavom, poznata uglavnom iz knjiga i muzejskih postavki. Prvi put je opisana 1939. godine, a samo mali broj ljudi je imao priliku da je vidi uživo, prenosi nationalgeographic.rs.

- Vozila na daljinsko upravljanje MBARI Ventana i Doc Ricketts su napravila više od 5.600 uspešnih zarona i snimili više od 27.600 sati videozapisa, ali smo ovu ribu videli samo devet puta - kaže se u opisu.

Neuhvatljiva riba ima dva mala udubljenja u kojima se obično nalaze oči, ali u stvarnosti, njene oči su dvije svjetleće zelene kuglice, koje gledaju nagore prema vrhu glave. Ova struktura omogućava Opisthoproctus soleatusu da skenira vodu iznad sebe u potrazi za hranom.

Primjerak na video snimku pronađen je na dubini od oko 600 metara u zalivu Monterej kod obale Kalifornije.

 

Oči ove ribe, pored svog čudnog oblika i lokacije, odlikuju se višeslojnom retinom velike površine, sve kako bi što bolje vidjela u mraku. Jedna studija iz 2019. godine je pokazala da neobične oči ove ribe mogu da se okreću unutar providne glave, omogućavajući im da traže hranu ne samo iznad, već i ispred sebe. Takođe ovakva struktura oka štiti ribu od sunčeve svjetlosti kada se nađe u plitkoj vodi.

Oči sijaju jarko zelenom svjetlošću, a istraživači veruju da je Opisthoproctus soleatus razvio oblik filtera koji mu omogućava da ignoriše sunčevu svjetlost i primjeti bioluminiscenciju malih riba i meduza kojima se ova riba pretežno hrani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.