open-navfaktor-logo
search
INFOGRAFIKA
Porastom broja slučajeva zaraze koronavirusom u Evropi, intenzivnije i mjere zaštite; testirao se i premijer Italije
Koronavirus, koji se prvi put krajem decembra prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, velikom brzinom se širi i u brojnim evropskim zemljama. U onim zemljama gdje je potvrđena njegova prisutnost, pojačavaju mjere protiv daljnjeg širenja virusa.
09.03.2020. u 19:28
get url
text

S 463 umrlih i više od 8.000 zraženih od koronavirusa, Italija prednjači u Evropi. Prati je Španija, gdje je broj umrlih povećan na 25, među kojim 16 u glavnom gradu Madridu. Zabilježeno je 999 slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i petomjesečna beba.

U španskoj pokrajini Vitoria je zbog koronavirusa donesena odluka o zatvaranju svih škola, a ovakva mjera je po prvi put izrečena u ovoj zemlji.

U apotekama širom Španije ponestalo je zaliha maski i antibakterijskih gelova, a mnoge kompanije su radnicima odobrile da rade iz svojih domova kako bi se zaštitili od virusa.

U Francuskoj, gdje je 19 ljudi umrlo od koronavirusa, broj slučajeva zaraze porastao je na 1.126, a zabranjene su sve aktivnosti i događaji u zemlji koje predviđaju više od 1.000 posjetilaca. Među zaraženima u zemlji su i četiri zastupnika i uposlenika u parlamentu. 

Broj zaraženih u Njemačkoj porastao je na 1.112, a u Portugalu na 30. Predsjednik Portugala Marcelon Rebelo de Sousa je u okviru mjera protiv korone otkazao sve svoje aktivnosti na period od dvije sedmice. U regiji Porto zatvoreno je nekoliko skola i instituta.

I premijer Italije na testiranju

U Italiji je od koronavirusa dosad umrlo 463 osobe, a zabilježeno i najmanje 7.375 slučajeva zaraze.

Italijanski premijer Giuseppe Conte je u razgovoru za dnevni list "La Repubblica" pozvao javnost da se pridržava mjera koje su poduzete kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

-Glavni faktor je poštivanje pravila. Svi zajedno ćemo riješiti ovaj problem - poručio je Conte.

Conte je poručio kako je i sam prošao test na koronavirus, da je redovno na ljekarskim pregledima te da su rezultati negativni. 

Koronavirus u Italiji je potvrđen kod komandanta kopnenih snaga generala Slavatorea Farine, zatim koalicionog partnera i lidera Demokratske partije i guverner regije Lacio Nicole Zingarettija, kao i kod guvernera Piyemontea Alberta Cirija.

Mjere u Vijeće EU-a i NATO-u

U Belgiji, sjedištu institucija Evropske unije i NATO-a, zabilježeno je 239 slučajeva zaraze koronavirusom. 

Službene institucije u kojima je virus zabilježen su NATO-ovo sjedište u Briselu, sjedište Monsa, Evropska agencija za odbranu i Vijeće EU-a.

Vijeće EU-a, gdje se održavaju česti sastanci, poduzelo je određene mjere u kontekstu koronavirusa. Smanjen je broj sastanak, a na onima koji će se održati bit će znatno manji broj učesnika. Sve posjete Vijeću EU-a su privremeno obustavljene.

NATO je objavio da je smanjen broj sastanaka i obustavio putovanja osoblja nakon što je danas otkriven slučaj u njegovom sjedištu u Briselu.

U Albaniji obustavljena nastava

Nakon što su u Albaniji danas potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, nastava u školama u toj zemlji obustavljena je do 23. marta.

Albansko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zatražilo je da se u zemlji do 3. aprila ne održavaju sportski događaji, koncerti, konferencije i kulturne aktivnosti, te je do daljnjeg zabranjen izvoz lijekova i zdravstvenih namirnica.

U Austriji je zabilježeno 112 slučajeva zaraze virusom, a na granicama Češke počela su mjerenja tjelesne temperature.

U Sloveniji je broj zaraženih povećan na 16, u Mađarskoj na devet, Slovačkoj pet, te u Sjevernoj Makedoniji na četiri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.