open-navfaktor-logo
search
Izmijenili skupštinu
Preletači u NSRS-u: Stranački dres promijenila 23 od 83 zastupnika, neki i dva puta
Ukupno 23 zastupnika u aktuelnom mandatu Narodne skupštine RS-a mijenjalo je stranački klub ili su prelazili u status samostalnog zastupnika.
24.05.2022. u 07:49
get url
text

Da je pojava preletača u RS-u postala masovna, svjedoči podatak da su 23 zastupnika, od ukupno 83, mandat osvojili sa jedne izborne liste, a onda u kratkom vremenu promijenili stranačka uvjerenja i ideologije. Zabilježeni su i slučajevi dvostrukih preletača.

Posljednji slučaj je Davor Šešić, jedan od najaktivnijih zastupnika SDS-a, koji je prije nekoliko dana, pred sam kraj aktulenog saziva, prešao u red Socijalističke partije.

Željko Babić je u NSRS ušao kao zastupnik SDS-a, da bi prošle godine prešao u redove novoosnovanog Kluba Narodne partije Srpske (NPS), stranke čiji je predsjednik Darko Banjac, a zajedno sa njim tada je stranački dres promijenio i Dragan Galić, dotadašnji PDP-ovac.

SDS rekorder po broju preletača

I sam predsjednik i osnivač NPS-a Darko Banjac, u skupštinu RS-a je prvo ušao kao zastupnik DNS-a. Zastupnik Darko Mitrić je, nakon napuštanja SDS-a u junu 2020. godine, prešao u redove Kluba zastupnika Socijalističke partije.

Svojevrsni rekorder po broju preletača je SDS kojeg je napustilo sedam zastupnika, među kojima je i Milan Tubin koji je prešao u klupe SPS-a, a zatim u redove Socijalističke partije.

Klub zastupnika DNS-a, mahom nakon što je ova partija izašla iz vladajuće koalicije u RS-u, napustilo je troje zastupnika i to Slavko Gligorić koji je nastavio djelovati kao samostalni zastupnik, Milan Radović koji je prvo bio samostalni zastupnik, a zatim prešao u SDS, te Diko Cvjetinović koji se priključio Klubu zastupnika NPS-a.

Grupa disidenata Socijalističke partije nakon što je napravila svojevrsni puč u ovoj stranci, osnovali su Socijalističku partiju Srpske (SPS), čiji je predsjednik i zastupnik Goran Selak, a dio njih se pridružio novoj stranci. Međutim, nakon što je Milorad Dodik poslije Lokalnih izbora raskinuo koalicioni sporazum sa Selakom, neki su se vratili Socijalistima.

Takva je Andrea Dorić koja je iz SP-a, prešla u SPS, pa se onda ponovo vratila u SP. Za razliku od nje, Selak, te zastupnici Savo Vulić i Maksim Skoko su prelaskom iz Socijalističke partije ostali u skupštinskim klupama Zastupničke grupe SPS.

Krsto Jandrić je u NSRS ušao kao zastupnik NDP-a, da bi svoje zastupničko djelovanje nastavio kao samostalni zastupnik, a nakon što je predsjednik ove stranke Dragan Čavić postao Dodikov saveznik. Danijel Jošić je od samostalnog zastupnika prešao u Klub zastupnika SNSD-a.

Mijo Perkunić koji je u NSRS ušao sa liste "Zajedno za BiH", ubrzo je postao samostalni zastupnik, a onda se pridružio Klubu zastupnika SNSD-a. Treba napomenuti i da su se neke promjene dešavale uoči konstitutivne sjednice aktuelnog Desetog saziva NSRS.

Кlub zastupnika DEMOS, koji čine Nedeljko Čubrilović, Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović, koji su izabrani sa izborne liste DNS-a, formiran je prije konstitutivne sjednice Desetog saziva.

Sa izborne liste SDS-a su izabrani Danijel Jošić, Nebojša Marić i Кostadin Vasić, međutim prije konstitutivne sjednice aktuelnog saziva, Кostadin Vasić je pristupio Кlubu zastupnika Ujedinjene Srpske, dok su Nebojša Marić i Danijel Jošić djelovali kao samostalni zastupnici, a potom su osnovali zastupničku grupu.

Narodni zastupnik Budimir Balaban je izabran sa izborne liste NDP Dragan Čavić - NS - SNS - Sloboda, ali se prilikom stupanja na dužnost izjasnio da će djelovati kao samostalni zastupnik.

Udruženje "Restart" je predstavilo "Bazu političkih preletača" u kojoj je 110 imena sa entitetskog i lokalnih nivoa, a gdje su podaci o funkcionerima koji su mijenjali dres.

Sve je počelo sa aferom "papci"

Stefan Blagić iz "Restarta" je kazao da je sve počelo 2014. godine sa aferom "papci", ali su u spomenutoj bazi, međutim, uneseni samo podaci iz još uvijek aktuelnog mandata, odnosno preletači od 1. jula 2018. godine do danas.

- Imamo i slučajeve duplih preletača. Njih smo u našoj bazi označili dva puta, a kao krunski dokazi ovakvih prelatača su Andrea Dorić i Slavko Gligorić. Baza nije završena, a iako smo unijeli 110 imena, tek smo na dvije trećine puta i zato ćemo je dorađivati u narednom periodu – rekao je Blagić.

On je naveo da se oko 80 posto prelazaka izvrši u prvih osam mjeseci od održavanja izbora, odnosno uoči formiranja Vlade RS-a.

Politički analitičar Velizar Antić je ocijenio da ne bi bilo toliko strašno da se preleti dešavaju iz "ideoloških razloga", nego što se iz krajnje desne prelazi u ekstremno lijevu orijentaciju, što pokazuje da nešto nije u redu.

- Zbog ovakvih stvari ljudi još više neće učestvovati na izborima, što nikako nije dobro. Kolika je masovnost ove pojave, govori podatak da je skoro trećina zastupnika NSRS-a promijenila stranački dres. Vjerujem da će se ova pojava nastaviti. Jedino narod to može ispraviti. Ako na ovim izborima preletači dobiju jako malo glasova, to im je najveća kazna i tako će se ovoj pojavi stati u kraj – kazao je Antić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.