open-navfaktor-logo
search
EU puni skladišta
Procjena Goldman Sachsa: Evropske cijene gasa vjerojatno će naglo pasti ove zime
Evropske zemlje mogu izdržati ruske redukcije gasa ove zime jer su glavobolje s snabdijevanjem možda uspješno riješene, procjene suvodeće američke banke Goldman Sachs.
14.09.2022. u 11:22
get url
text

U analizi banke Goldman Sachs predviđaju da će se cijena prirodnog gasa ove zime vjerojatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja Evropske unije da izbjegnu velike nestašice ove zime pokazali uspješnim.

Očekuje se da će evropske veleprodajne cijene prirodnog gasa pasti s oko 215 eura po megavat satu na ispod 100 eura po MWh do kraja prvog kvartala 2023. godine, pod pretpostavkom tipičnih zimskih vremenskih uvjeta. To je znatno ispod prethodno predviđenih 213 eura, prenosi The Guardian.

Evropske zemlje požurile su napuniti svoja skladišta gasa prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i kroz važan plinovod Sjeverni tok 1. Mahnita navala na zalihe podigla je veleprodajnu cijenu gasa.

Ovaj je mjesec Gazprom produžio obustavu protoka plina kroz plinovod, ne dajući vremenski okvir za ponovno otvaranje.

Neodređeno smanjenje izvoza preko Sjevernog toka 1 na nulu ostavlja sjeverozapadnu Evropu bez ikakvog ruskog gasa i dalje. I dok često čujemo pitanje što će to učiniti skladištu, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje što će to učiniti cijenama, tako da se skladištenje nastavi graditi prema potrebi, upozoravaju analitičari Goldman Sachsa i dodaju:

- Ovo je zagonetka koju je Evropa uspješno riješila proteklih godinu, kombinacijom smanjenja potražnje za gasom unutar Evrope i među kupcima (ukapljenog prirodnog gasa) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha.

Goldmanovi analitičari rekli su da očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90 posto do kraja listopada, prije cilja za cijelu EU od 80 posto popunjenosti do 1. novembra.

Vlade se nadaju stvoriti tampon gasa u slučaju da se snabdijevanje iz Rusije prekine tokom zime. Od preduzeća i potrošača također se traži da koriste manje energije.

U analizi se se navodi da će skladišni kapaciteti ostati popunjeni više od 20 posto do kraja marta 2022. godine. U utorak je dokument koji je procurio pokazao da EU odustaje od nametanja ograničenja cijena ruskog gasa, ali nastavlja sa iznenadnim porezima na višak dobiti energetskih kompanija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.