Nakon provođenja javne nabavke i odabira najpovoljnijeg izvođača, danas je u prostorijama Vijećnice Grada Mostara potpisan ugovor s firmom Elko-Marić d.o.o. Mostar o izvođenju radova na projektu rekonstrukcije, odnosno zamjene postojećih rasvjetnih stubova i svjetiljki s novim aluminijskim stubovima i svjetiljkama s energetski efikasnijom LED tehnologijom.

Projekat će se provoditi u ulicama Nadbiskupa Čule (od mostarske Katedrale) i kralja Tomislava (do vrha Avenije), te BNR/Hrvatskih branitelja (od Lučkog mosta) do Španskog trga (kružni tok). Kroz projekat će biti zamijenjeno ukupno 164 komada svjetiljki, a bit će postavljeno 98 novih stubova i 322 LED svjetiljke. Završetkom provođenja projekta ukupna angažirana snaga sistema sa standardnim koeficijentom bit će 23.184 kW, a potrošnja će iznositi najviše 95.054,4 kWh godišnje.

Vrijednost potpisanog ugovora vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete je 487.139,71 maraka, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000 maraka, s tim da će se znatno popraviti kvalitet usluge javne rasvjete te će se ostvariti i značajne uštede na održavanju tog dijela sistema javne rasvjete grada Mostara.

Ugovoreno trajanje radova je 45 dana.

Sve ovo je dio projekta IRENE kojio se provodi u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Specifični cilj projekta je promocija korištenja obnovljivih izvora energije, podsticanje energetske efikasnosti. Provođenje projekta započelo je 1. jula 2017. godine i traje do 31. decembra 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820 eura od čega 1.628,447 eura sufinansira Evropska unija.