Odlazak je uslijedio nakon borbe zapadnih banaka da izračunaju svoju izloženost Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, što je izazvalo sankcije koje pokrivaju veći dio finansijskog sistema zemlje, uključujući centralnu banku i glavne komercijalne zajmodavce - VTB i Sberbank. 

To također dolazi nakon stampeda zapadnih kompanija iz gotovo svih drugih sektora ruske ekonomije, i nakon što su agencije za rejting upozorile da je neizbježno neizvršenje ruskog duga.

Međunarodnim bankama ruski subjekti duguju više od 121 milijardu dolara, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, koja je suspendovala članstvo Rusije u četvrtak, piše CNN.

Evropske banke imaju ukupna potraživanja više od 84 milijarde dolara, a najviše su izložene Francuska, Italija i Austrija, a američkim bankama duguju 14,7 milijardi dolara.

Goldman Sachs (GS) je ranije otkrio da je imao kreditnu izloženost Rusiji od 650 miliona dolara u decembru 2021. godine. Druge banke koje bi mogle još izgubiti uskoro bi mogle slijediti Goldman Sachs iz Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je ekonomska situacija u Rusiji "apsolutno bez presedana" i okrivio Zapad za "ekonomski rat". Moskva je obećala da će uzvratiti za sankcije, a neke banke su sugerisale da bi Kremlj mogao zaplijeniti ili nacionalizirati njihovu imovinu.

Fitch Ratings je ranije upozorio da će "kvalitet aktive velikih zapadnoevropskih banaka biti pod pritiskom posljedica ruske invazije na Ukrajinu" i da se njihove operacije također suočavaju s povećanim rizikom jer se utrkuju da se pridržavaju međunarodnih sankcija.

Francuska banka Societe Generale (SCGLF) saopćila je prošle sedmice da se "rigorozno pridržava svih primjenjivih zakona i propisa i marljivo provodi mjere neophodne za striktno sprovođenje međunarodnih sankcija čim se objave u javnosti".

Banka je saopćila da je krajem prošle godine imala skoro 21 milijardu dolara izloženosti prema Rusiji.

"Societe Generale može apsorbovati posljedice potencijalnog ekstremnog scenarija, u kojem bi grupa bila lišena vlasničkih prava na svoju bankarsku imovinu u Rusiji", navodi se.

Francuski BNP Paribas (BNPQF) saopćio je u srijedu da njegova izloženost i Rusiji i Ukrajini iznosi tri milijarde eura (3,3 milijarde dolara).

Iz italijanskog UniCredita (UNCFF), koji posluje u Rusiji od 1989. godine, rekli su prošle sedmice da je njihova ruska podružnica "veoma likvidna i samofinansirana" i da franšiza čini samo tri posto prihoda banke. U utorak je saopćeno da njena izloženost Rusiji iznosi otprilike 7,4 milijarde eura (8,1 milijardu dolara).

Credit Suisse (CS) saopćio je u četvrtak da ima izloženost prema Rusiji od milijardu švicarskih franaka (1,1 milijardu dolara). Deutsche Bank (DB) je u saopćenju u srijedu naveo da ima ograničenu izloženost prema Rusiji, uz bruto kreditnu izloženost od 1,4 milijarde eura (1,5 milijardi dolara). Njemački zajmodavac je rekao da je značajno smanjio svoju izloženost Rusiji od 2014. godine, uz daljnje mjere poduzete u protekle dvije sedmice.

Američke banke također mogu osjetiti posljedice. Citigroup (C) je prošle sedmice otkrio da ima otprilike 10 milijardi dolara ukupne izloženosti prema Rusiji.

Mark Mason, glavni finansijski direktor banke, rekao je investitorima da banka provodi testove kako bi procijenila posljedice. Rekao je da bi banka mogla izgubiti otprilike polovinu svoje izloženosti u teškom scenariju.

Citi je u srijedu rekao da će se pridržavati svog plana napuštanja poslovanja potrošačkog bankarstva, ali bi moglo biti vrlo teško pronaći kupca s obzirom na političku i ekonomsku klimu.

- Dok radimo na tom izlazu, mi taj posao vodimo na ograničenijoj osnovi s obzirom na trenutne okolnosti i obaveze. S obzirom na to da je ruska ekonomija u procesu isključenja iz globalnog finansijskog sistema kao posljedica invazije, nastavljamo sa procjenom naših operacija u zemlji - navodi se u saopćenju.

Evropska centralna banka se u četvrtak pozabavila rizikom za bankarski sektor, rekavši da evropski finansijski sistem ima dovoljno likvidnosti i da ima ograničenih znakova stresa.

- Rusija je važna u smislu energetskih tržišta, u smislu cijena roba, ali u smislu izloženosti finansijskog sektora, evropskog finansijskog sektora, Rusija nije mnogo relevantna. Naprezanja i tenzije koje smo vidjeli uopće se ne mogu porediti s onim što se dogodilo na početku pandemije - rekao je Luis de Guindos, potpredsjednik Centralne banke.