open-navfaktor-logo
search
Predmet "Treska"
Sud istom presudom 13 dilera i osudio i pustio na slobodu
Trinaest dilera osuđeno na ukupno 16 godina i 10 mjeseci zatvora, a potom im ukinut pritvor 
26.09.2018. u 21:17
get url
text

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je izrečena presuda Mirzi Tantuli i njegovoj organiziranoj kriminalnoj grupi kojom su oni, nakon prihvaćenih sporazuma o priznanju krivnje, osuđeni na ukupno 16 godina i deset mjeseci zatvora. Istom presudom, svim optuženima je ukinut pritvor te su se već danas našli na slobodi.

Kaznu optuženima je izrekla Žana Knežević, predsjedavajuća Sudskog vijeća koje je sudilo Tantulinoj grupi. Vijeće je prethodno prihvatilo sporazume o priznanju krivnje koje su ranije svi optuženi sklopili sa Tužilaštvom KS.  

Tako je potvrđeno ranije pisanje Faktora, pa je Tantuli, u skladu sa sporazumom o priznanju krivnje dosuđeno dvije godine zatvora. Njegova nevjenčana supruga Elvira Tahirović dobila je godinu zatvora dok su na kaznu od trinaest mjeseci zatvora osuđeni Dino Haseta, Elvir Podrug, Senad Pendek, te Hajro Beganović.

Kazna od godine i dva mjeseca dosuđena je Fahrudinu Veliću dok su na po godinu i tri mjeseca osuđeni Vedran Janjić, Amer Muratović, Mirela Blatuša, te Adis Bučan. Današnjom presudom Vedad Višnjić osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora.  Edin Mekić je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Sud je utvrdio da su oni krivi što su od maja do septembra 2017. godine kao pripadnici organizirane kriminalne grupe na čijem čelu je bio  Tantula preprodavali narkotike na području Sarajeva i to marihuanu i spid.  Grupu je organizovao Tantula koji je nabavljao veću količinu droge koju je držao u svojoj kući , a potom ju je zajedno sa svojom suprugom Elvirom Tahirović, prepakivao u manja pakovanja. Ostali su, kao članovi njegove grupe, od njega preuzimali drogu i  dalje je preprodavali konzumentima po cijeni od 10 KM za paketić.

Bili su veoma dobro organizovana grupa, radili su kao da su imali firmu, a radno vrijeme im je bilo od 15 sati do ponoći. Tantulu su u razgovorima oslovljavali sa "direktore". Dnevnica prodavača je bila 50 KM, a kasnije je porasla na 60 KM.

Današnjom presudom optuženi su oslobođeni troškova sudskog postupka, a kako je kazala predsjedavajuća Vijeća, sud je prilikom odlučivanja u ovom slučaju u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti koje su tokom postupka iznijeli Tužilaštvo i odbrana.

{$galerijaFotografija}

- Kao olakšavajuću okolnost priznali smo im to što su u ranoj fazi postupka priznali krivnju, cijenile su se i njihove materijelne i porodične prilike, držanje svih optuženih te njihovo izraženo kajanje i obećanje da se ovakvo nešto neće ponoviti - kazala je Knežević.

Kao otežavajuće okolnosti Vijeće je cijenilo to što su neki od optuženih ranije osuđivani ali je razmotrena i činjenica da činjenjem krivičnog djela nisu stekli veću imovinsku korist, s obzirom na to da je novac oduzet samo od Tantule.

- Tako smo zaključili da su sklopljeni sporazumi opravdani, kao i kazne ispod zakonskog minimuma - kazala je Knežević.

Dalje je navela da su optuženi u pritvoru već više od godinu, te da im je do isteka pritvora ostalo vrlo malo vremena.

- S obzirom na to da je zakonskom regulativom predviđeno da se trajanje pritvora mora svesti na najmanju moguću mjeru, te da je izuzev Tantule i Mekića, svima ostalo veoma malo do isteka pritvora,  Sud donosi odluku kojom se svima ukida pritvor - kazala je Knežević.

Objava sporazuma o krivnji - 26.09.2018
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.