open-navfaktor-logo
search
Organizovani logori
Svjedočenja muslimana iz Kine: Sistematska silovanja, žene primoravane na brutalne pobačaje
Studentica Ruqiye Perhat, koja je uhapšena u Xinjiangu 2009. i provela četiri godine u zatvoru prije nego što je pobjegla u Tursku, rekla je za Washington Post da su "svaka žena ili muškarac mlađi od 35 godina silovani i seksualno zlostavljani"
08.10.2019. u 09:14
get url
text
Logori za muslimane u Kini

Muslimanke koje su pobjegle iz kineskih koncentracionih logora i spas pronašle u inostranstvu otkrile su svijet silovanja, abortusa i sterilizacije koji vlada u tim logorima.

Ta svjedočenja su objavljena uporedo sa šokantnim snimcima koji prikazuju stotine muslimanskih logoraša vezanih očiju koje prebacuju u Xinjiang na zapadu Kine. Stručnjaci i aktivisti UN-a kažu da je u logorima u Xinjiangu smješteno najmanje milion etničkih Ujgura i drugih muslimana.

Kina te logore opisuje kao "centre za obuku" koji pomažu u uklanjanju ekstremizma i ljudima daju nove vještine. Ali izbjegle žene i lokalne organizacije za prava kažu kako su pokušaji ograničavanja muslimanskog stanovništva, primjenom metoda poput trljanja čili paste na ženske intimne dijelove, česti.

Studentica Ruqiye Perhat, koja je uhapšena u Xinjiangu 2009. i provela četiri godine u zatvoru prije nego što je pobjegla u Tursku, rekla je za Washington Post da su "svaka žena ili muškarac mlađi od 35 godina silovani i seksualno zlostavljani".

I drugi koji su u posljednje vrijeme napustili logore tvrdili su da su silovanja postala sistematičnija nego u "normalnim zatvorima". Čuvari u logorima stavljali bi vreće na glave onih koje su htjeli, prije nego što bi izvukli žene vani i silovali ih tokom noći, prenosi Daily Mail.

U jednom su slučaju aktivisti za ljudska prava tvrdili da je bilo sedam slučajeva žena koje su bile prisiljene na implantaciju intrauterinih uređaja. Tvrdi se da da su žene koje su bile trudne nakon hapšenja primorane na brutalne pobačaje.

Gulzira Mogdyn (38), koja je pobjegla u Almaty (Kazahstan), ispričala je o jezivom načinu na koji su joj zvaničnici presjekli i rastrgali plod bez anestetika. Drugi su ranije ispričali da su kineski čuvari također medicinski eksperimentirali na njima uoči planiranog vađenja organa.

Kina je bila prisiljena braniti postupke svojih vlasti kao "normalne zadatke", nakon pojave šokantnih snimaka na kojima se vidi prebacivanje stotina muslimanskih zatvorenika vezanih očiju.

Video snimljen dronom prikazuje zarobljenike dok se izvode iz vozova sa obrijanim glavama, prekrivenih očiju i vezanih ruku.

Bivši logoraši otkrili su da su muslimani bili prisiljeni jesti svinjetinu i govoriti kineski u logorima. Kina je, također, držala hiljade ujgurske djece odvojene od svojih roditelja kako bi ih indoktrinirala u kampovima koji predstavljaju škole i sirotišta.

Muslimani čine oko dva procenta od 1,4 milijarde stanovništva u Kini. Međutim, kako je zemlja toliko naseljena, očekuje se da će njeno muslimansko stanovništvo biti 19. najveće na svijetu 2030. godine. Očekuje se da će muslimansko stanovništvo u Kini porasti sa 23,3 miliona u 2010. godini na gotovo 30 miliona u 2030. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.