Bokserska legenda

U Banjoj Luci preminuo Marijan Beneš

Objavljeno: 04.09.2018. u 13:17

Tokom amaterske bokserske karijere osvojio je četiri naslova šampiona Jugoslavije i devet BiH, a na evropski tron popeo se 1973. godine

Legendarni bokser preminu u 67. godini života

Proslavljeni bokser Marijan Beneš preminuo je nakon duge i teške bolesti danas u Banjoj Luci u 67. godini,.

Beneš će ostati upamćen kao jedan od najboljih boksera bivše SFR Jugoslavije. Osim što je bio sjajan bokser, Beneš je svirao violinu i flautu te pisao poeziju.

Rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine. Djetinjstvo je proveo u Tuzli, a sa 16 godina seli u Banja Luku, gdje je potpisao ugovor sa Bokserskim klubom Slavija.

Tokom amaterske bokserske karijere osvojio je četiri naslova šampiona Jugoslavije i devet BiH, a na evropski tron popeo se 1973. godine. Profesionalnim boksom se počeo baviti 1977. godine. Dvoje godine kasnije osvojio je titulu evropskog šampiona u EBU verziji, koju je uspio odbraniti u četiri navrata. Iz boksa se povukao 1983. godine zbog teške povrede oka.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije