open-navfaktor-logo
search
Upitno imenovanje
Uzalud se Dodik raduje: Parlamentarci "prijete" predloženom komesaru za proširenje EU-a
Da bi bivši mađarski ministar pravosuđa preuzeo novu dužnost, potrebno je da ga, nakon saslušanja, podrži i Evropski parlament, ali tu on baš i ne uživa veliku popularnost
11.09.2019. u 19:57
get url
text
Laszlo Trocsanyi
Laszlo Trocsanyi

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je oduševljen izborom Laszla Trocsanyija (Laslo Tročanji) za novog evropskog komesara za proširenje. Veliki broj zastupnika u Evropskom parlamentu ne dijeli njegovo oduševljenje. Na svu sreću, mišljenje ovih drugih je, kada je "kadrovska politika" Evropske unije (EU) u pitanju, mnogo relevantnije u odnosu na Dodikovo.

Trocsanyija je za komesara predložila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nakon što ga je za novi saziv te institucije predložila Vlada Mađarske, odnosno njegov stranački šef Viktor Orban. Međutim, da bi bivši mađarski ministar pravosuđa preuzeo novu dužnost, potrebno je da ga, nakon saslušanja, podrži i Evropski parlament.

Za njemačku europarlamentarku Ska Keller je izbor Trocsanyija za komesara "veoma zabrinjavajuće".

- Bivši ministar pravosuđa Mađarske Laszlo Trocsanyi, koji je odigrao aktivnu ulogu u podrivanju vladavine prava, nominiran je za zaštitu ugovora EU-a i zaštitu evropskih vrijednosti. Imat ćemo mnogo pitanja u nadolazećim saslušanjima – napisala je Keller.

Ništa naklonjeniji njegovom imenovanju, naprotiv, nije ni mađarski europarlamentarac István Ujhelyi.

- Draga Von der Leyen, čudno je da osoba koja je uništila vladavinu prava u Mađarskoj bude odgovorna za vladavinu prava u zemljama aspiranticama. To je smiješno – napisao je Ujhelyi.

Mađarski ljevičar Csaba Molnar najavljuje da će njegove kolege i on "učiniti sve što mogu da spriječe Trocsanyija da postane komesar". To bi, dodaje u izjavi za Daily News Hungary, bilo sramotno za cijelu Evropu i Mađarsku.

Holandska zastupnica Sophie in 't Veld najavljuje da Trocsanyijevo saslušanje pred Evropskim parlamentom neće biti nimalo ugodno.

- Parlament je mnogo strožiji kada je u pitanju preispitivanje kandidata o njihovom odnosu prema evropskim ugovorima – jasna je zastupnica stranke Demokrati 66.

Da će glasati protiv njegovog imenovanja, najavila je i europarlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon.

Za analitičarku Lydiju Gall je izbor Trocsanyija za komesara zaduženog za proširenje EU-a, uzimajući u obzir njegovu političku pozadinu, potez koji prijeti kredibilitetu uloge Evropske komisije u promoviranju ljudskih prava, vladavine prava i osnovnih vrijednosti na kojima počiva EU.

- Trocsanyijev dosje čini ga potpuno neprikladnim za ovaj zadatak – tvrdi Gall u tekstu za Human Rights Watch, te podsjeća da je potencijalni budući komesar od 2014. godine bio najodgovorniji za urušavanje vladavine prava i demokratskih institucija u Mađarskoj.

Upravo je bivši mađarski ministar pravosuđa označen kao najodgovornija osoba jer su dvojica ruskih trgovaca oružjem izručena Rusiji, a ne SAD-u ili mađarskim institucijama koje su zajednički radile na njihovom hapšenju. Ta činjenica dovoljno govori o njegovoj proruskoj orijentiranosti, a u kontekstu uloge Rusije u opstrukcijama na euroatlantskom putu BiH.

Nominiranje Trocsanyija, uprkos izglednoj mogućnosti da neće dobiti podršku Parlamenta, loša je, tvrde analitičari, poruka za zemlje Zapadnog Balkana koje nastoje postati dio EU-a. Bio to Trocsanyi ili neki drugi Fideszov kandidat, za evropske aspiracije BiH nije nimalo motivirajuća činjenica da se radi o osobama koje kontrolira desničar poput Viktora Orbana, koji je, pored svojih kontroverznih stavova koji su nerijetko uznemiravali evropsku javnost, u BiH poznat i po fotografiji na kojoj se u njegovoj pozadini vidi etnička mapa BiH.

O Orbanovom odnosu prema BiH svjedoči i činjenica da se u bližoj prošlosti sastajao sa Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, sa kojima, uzimajući u obzir stavove ovog dvojca, sigurno nije razgovarao o unapređenju demokratije u BiH i nastavku puta ka članstvu u EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.