open-navfaktor-logo
search
U toku su ispitivanja
WHO: Nema dokaza da BCG vakcina pomaže u zaštiti od virusa COVID-19
Nakon nagađanja da bi BCG vakcina, protiv određenih oblika tuberkuloze, mogla zaštititi od koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je saopćenje u kojem naglašavaju da još nema dokaza za to.
13.04.2020. u 14:59
get url
text

-Nema dokaza da vakcina Bacille Calmette-Guérin (BCG) štiti ljude od infekcije virusom COVID-19. U toku su dva klinička ispitivanja koja se bave ovim pitanjem i WHO će prezentirati dokaze kad budu dostupni. U nedostatku dokaza, WHO ne preporučuje BCG vakcinisanje za prevenciju od koronavirusa. WHO i dalje preporučuje neonatalno BCG vakcinisanje u zemljama ili okruženjima s velikom učestalošću tuberkuloze - navodi se u saopćenju WHO.

Postoje eksperimentalni dokazi iz testiranja na životinjama i ljudima da BCG vakcina ima nespecifične učinke na imunološki sistem.

-BCG vakcinisanje sprečava teške oblike tuberkuloze kod djece i preusmjeravanje lokalnih zaliha može rezultirati da novorođenčad ne bude vakcinisana što rezultira rastom bolesti i smrtnim slučajevima od tuberkuloze. U nedostatku dokaza, WHO ne preporučuje BCG vakcinisanje za prevenciju od virusa COVID-19 - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.