Njemačka

Zbog zagađenja zraka priprema se hapšenje zvaničnika

Objavljeno: 27.08.2018. u 13:36

Njemačke novine objavile su u ponedjeljak da sudije razmatraju hapšenje bavarskih zvaničnika, jer nisu poduzeli akciju protiv zagađenja zraka u Minhenu, sjedištu proizvođača automobila BMW.

Bavarska vlada odlučila se na akciju

Dnevne novine Sueddeutsche Zeitung danas prenose kako administrativni sud južne savezne njemačke države vjeruje da bi hapšenje zvaničnika bilo najefikasniji način prisiljavanja bavarske vlade da uvede mjere na smanjenju emisije stakleničkih gasova.

Minhen je na vrhu liste 65 njemačkih gradova koji nadmašuju nivoe štetnih čestica u zraku u proteklih godinu dana. Bavarski zvaničnici odbili su uvesti ekološke mjere u državnoj prijestonici  - kao što je limitirana zabrana vožnje dizel vozilima - uprkos žestokim globama.

Sudeći po novinskom izvještaju, bavarski suci žele pravne savjete od Evropskog suda da li bi hapšenje zvaničnika, među kojima su ministar okoliša Marcel Huber i državni  guverner Markus Soeder, bilo dopustivo.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije