open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Objavljen javni konkurs za predsjednike i njihove zamjenike biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama
AUTOR: Fena
14.06.2024. u 10:21
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je objavila javni konkurs za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini.
Konkurs je objavljen u dnevnoj štampi, web stranici Centralne izborne komisije BiH a bit će dostupan i na društvenim mrežama na kojima nalog ima Centralna izborna komisija BiH, na internet stranicama općina / gradova, odnosno izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica u Bosni i Hercegovini i na oglasnim pločama općina / gradova.
Javni konkurs ostaje otvoren osam dana od dana objave na internet stranici izbori.ba. Prijave na Javni konkurs sa potrebnim dokazima o ispunjavanju navedenih uvjeta, kandidati će dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH elektronski, putem portala e-Izbori i aplikacije Prijava za rad u biračkim odborima (predsjednici / zamjenici) koji se nalaze na interent stranici Centralne izborne komisije BiH.
Kandidat za predsjednika / zamjenika predsjednika biračkog odbora ne smije biti član političke stranke niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fondacije organizaciono ili finansijski povezanim s političkom strankom, niti smije biti uključen u bilo kakve aktivnosti političke stranke i mora biti u mogućnosti da obavlja svoje dužnosti na politički nepristrasan način.
Predsjednik biračkog odbora rukovodi radom biračkoga odbora i zajedno s članovima biračkog odbora odgovara za zakonitost rada na biračkom mjestu, osigurava integritet procesa glasanja i održava mir i red na biračkom mjestu i u njegovoj okolini, određuje dužnosti svakom članu biračkoga odbora, popunjava sve potrebne obrasce, osigurava da na biračkom mjestu ne bude oružja ili opasnih predmeta, rješava sva pitanja koja se odnose na identifikaciju i pravo glasa birača, pomaže biračima kojima treba dodatno objašnjenje o procesu glasovanja, te evidentira u Zapisnik o radu biračkog odbora vrijeme i okolnosti svih izuzetnih događanja na biračkom mjestu.
Zamjenik predsjednika biračkog odbora ima ista prava i dužnosti ako je predsjednik biračkog odbora odsutan prilikom glasanja i / ili brojanja glasačkih listića.
Centralna izborna komisija BiH će putem javnog konkursa angažovati oko 12.000 predsjednika/zamjenika predsjednika biračkih odbora, najavljeno je iz te institucije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.